Porady - pytania i odpowiedzi

2013-11-14 11:04 autor: Jerzyna

6 336 odsłon

Czy można mrozić grzyby?

Czy  mozna mrozić grzyby czy tylko można je ususzyć?  I jeśli można mrozić to czy wszystkie oraz w jaki sposób?

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2013-11-14 11:16 autor odpowiedzi: konto usunięte

    Borowiki, podgrzybki, kozaki i maślaki można mrozić na surowo, bez obróbki cieplnej. Rydze i kurki należy zblanszować i osączyć z wody.

    Oceń odpowiedź 0 4

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-14 11:22 autor odpowiedzi: gajmar

    Oczywiście. Wygodne jest zamrożenie zblanszowanych, zajmują mniej miejsca (bo bardzo kurczą się w czasie zagotowania), po wyjęciu szybciej można je przygotować i smakują jak świeżo zebrane.

    Zamrażałam też podsmażane (gotowe do jedzenia) i też świetnie się przechowały. Wygoda - gotowe po rozmmrożeniu.

    Oceń odpowiedź 0 6

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-20 19:49 autor odpowiedzi: basiar2002

    Zamrażam grzyby bez wczesnego blanszowania i gotowania , po odmrożeniu dokładnie płuczę w wodzie i są swieże jak z lasu.

    Oceń odpowiedź 1 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-14 15:21 autor odpowiedzi: ela444444

    bardzo często mrozę grzybki , najpierw je oczyszczam  gotuje w lekko osolonej wodzie , odcedzam i jak przestygną wkłądam do woreczkó i zamrażam . Na sosik jak znalazł :)

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-16 20:34 autor odpowiedzi: Eska1954

    Mrożę grzyby i w zależności od ich kondycji,blanszuję,albo surowe

    Oceń odpowiedź 0 11

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-23 14:04 autor odpowiedzi: bacha52

    można mrozic ale nie wszystkie,n.p.rydze nabierają gorzkiego smaku

    Oceń odpowiedź 0 16

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-29 13:48 autor odpowiedzi: toldzio6

    Ja mroże .ale zblanszowane.

    Oceń odpowiedź 0 3

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-29 14:28 autor odpowiedzi: Kormoran

    Najlepiej mrozić wstępnie obgotowane,w ten sposób zachowujemy ich smak
    Kormoran zaktualizował/a odpowiedź 2014-01-30 19:35
    Dobrym sposobem,alternatywnym do mrożenia jest "wekowanie" grzybów.Gotowa potrawę z grzybów wkładamy do zakręcanego słoika i pasteryzujemy.Polecam w smaku chyba lepsze od mrożonych.

    Oceń odpowiedź 2 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-29 14:48 autor odpowiedzi: Izabelka.p25

    Tak - jest to sposób, dzięki którego smak grzybów jest najbardziej zblizony do świeżych. Zamrozić możemy jedynie grzyby świeżo po zebraniu. Należy je oczyscić. Jesli zamamrażalka nie ma funkcji bardzo niskich temparatur zaleca się najpierw przesmażenie na maśle najpierw. Podziel na porcje, włóż do foliowej folii bądz torebki. Warto też napisać karteczki - jaki to rodzaj grzyba, aby łatwiej było go odnależć.

    Oceń odpowiedź 1 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-30 19:18 autor odpowiedzi: smiling

    Wszystkie grzyby należy blanszować i dopiero wtedy mrozić  - są smaczne pozdrawiam

    Oceń odpowiedź 0 3

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-31 18:52 autor odpowiedzi: Wiechu47

    Mrożę bez blanszowania,nie tracą smaku i zapachu.

    Oceń odpowiedź 2 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-31 20:37 autor odpowiedzi: smiling

    można mrozic

    Ocena odpowiedzi 0 3

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Przetwory

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Artykuły

Tematy

Poprzednie pytania