Porady - pytania i odpowiedzi

2013-11-11 00:39 autor: gajmar

10 308 odsłon

Przepis na aronię

Proszę o sprawdzony przepis na wykorzystanie owocu aronii. Wiem, że jest bardzo zdrowy i po przetrzymaniu w zamrażalniku traci cierpkość, ale może ktoś ma jakiś smaczny oryginalny przepis.

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2013-11-11 00:50 autor odpowiedzi: dzidkaht

    NALEWKA.

    3 litry wody
    2 kg aronii
    400 liści wiśni
    2 kg cukru
    1 litr spirytusu
    1 kwasek cytrynowy (20 g)

    Aronie i liście umyć. Następnie aronie z liśćmi zalać zimną wodą, dodać cukier i gotować 20-30 minut.  Odstawić na 24 godziny, przecedzić i dodać kwasek cytrynowy. Następnie dodać spirytus i rozlać do butelek.  Przepis pozwala na uzyskanie 5 litrów nalewki (moc około 20 % ). 

    DŻEM    (przepis z Suer Ekspresu ) - ja dodaję też jabłka !!

      Składniki: 1 kg aronii, 75 dag cukru

    Sposób przygotowania: Połowę owoców zmiażdżyć w garnku, dodać cukier, zagotować na małym ogniu, zdjąć szumowiny. Do wrzącego syropu wsypać pozostałe owoce i ponownie doprowadzić do wrzenia. Odstawić na kilka minut. Gotować nadal powoli, od czasu do czasu wstrząsać rondlem i na minutę zdejmować go z ognia. Gdy owoce staną się szkliste, dżem jest gotowy. Nakładać gorący do wyparzonych słoików i od razu zamykać. Jeśli chcemy używać dżemu jako dodatku do dań mięsnych, ilość cukru należy zmniejszyć do 50 dag.

                                                                                              

                                                                                                      

    gajmar skomentował/a odpowiedź 2013-11-11 01:03

    Dziękuję bardzo za szybka odpowiedź.

    Ocena odpowiedzi 0 7

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-12 11:14 autor odpowiedzi: MariolkaP

    Dzieki za pytanie i odpowiedź bo własnie tego szukałam. Pozdrwiam

    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-20 17:25 autor odpowiedzi: bacha52

    Ja robię dżem z aronii z dodatkiem jabłek w proporcji 1:3.

    Ocena odpowiedzi 0 17

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-24 08:54 autor odpowiedzi: anatol61

    bardzo dobre i zdrowe jest wino z aronii

    Oceń odpowiedź 0 15

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-24 11:37 autor odpowiedzi: gajmar

    Nastawić wino z całych owoców, czy z soku. Może jakieś wyprobowane proporcje. Dotychczas robiliśmy z samych winogron (mamy różowe), moze dodac aronii, wtedy zyska oprócz smaku też piekny kolor. Tylko aronie zbiera sie duzo później? Dlatego nie wiem, czy dodac do winogron, czy nastawic osobno?

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-31 20:10 autor odpowiedzi: Izabelka.p25

    A ja mam przepis na dżem z aronii mojej Mamy:

    -pół kg cukru

    -200ml wody

    -Żelfix Dr Oetkera

    Owoce przekładamy do garnka, dodajemy wodę (bądź sok z aronii) i gotujemy. Dodajemy żelfix i czekamy, aż się rozpuści. Przekładamy do dużego słoika i gotowe.

    Życzę smacznego! Własne przetwory są jak znalazł na zimowe wieczory - i nie tylko. 

    Ocena odpowiedzi 1 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-14 22:02 autor odpowiedzi: anatol61

    W przypadku duzego urodzaju aronii,mozna nadmiar wykorzystac na zrobienie wina.Aronia idealnie nadaje się na lekkie wina wytrawne i półwytrawne. Ponadto owoce te są ródłem wielu witamin: C, B2, B9, E, PP dzięki czemu otrzymane wino posiada charakter leczniczy.Na wino nadają się jedynie owoce dojrzałe. W celu pozbycia się smaku "trawy", należy je uprzednio przemrozić, najlepiej przez kilka dni potrzymać je w zamrażalniku. Dobrze opłukane owoce porządnie miażdżymy, ale nie miksujemy gdyż wino nie będzie chciało się póniej klarować i wrzucamy do pojemnika fermentacyjnego. Miazgę zalewamy wrzątkiem (2 litry) i dodajemy pektopolu. Po ostygnięciu dodajmy ostudzony syrop cukrowy, drożdże oraz pożywkę. Fermentacje miazgi prowadzimy przez 7-14 dni, po tym czasie należy odcedzić moszcz od resztek owoców i przelać do balona.Po upływie półtora miesiąca wino należy zlać znad osadu. Kolejne obciągi należy dokonywać w odstępie 2-3 tygodni. Trunkiem można się raczyć po 6 miesiącach od nastawienia.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-23 20:20 autor odpowiedzi: smiling

    dżem owocowy a zarazem z aroni jest smaczny jako nawet dodatek do kruchego ciasta

    Składniki:

    1 kg jabłek
    1 kg śliwek
    1 kg aronii
    1 kg cukru

    Wykonanie:

    Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Śliwki myjemy wyciągamy pestki, i razem z jabłkami rozgotowujemy. Owoce aronii płuczemy i dodajemy do smażących się owoców. Ciągle mieszając smażymy do aż dżemik trochę zgęstnieje, a następnie dodajemy cukier i razem smażymy ok. 20 minut, pamiętając o mieszaniu. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików. Natychmiast zamykamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.

    Smacznego!

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Przetwory

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Artykuły

Tematy

Poprzednie pytania