Proszę o sprawdzony przepis na wykorzystanie owocu aronii. Wiem, że jest bardzo zdrowy i po przetrzymaniu w zamrażalniku traci cierpkość, ale może ktoś ma jakiś smaczny oryginalny przepis.
2013-11-11 00:50 autor odpowiedzi: dzidkaht
NALEWKA.
3 litry wody
2 kg aronii
400 liści wiśni
2 kg cukru
1 litr spirytusu
1 kwasek cytrynowy (20 g)
Aronie i liście umyć. Następnie aronie z liśćmi zalać zimną wodą, dodać cukier i gotować 20-30 minut. Odstawić na 24 godziny, przecedzić i dodać kwasek cytrynowy. Następnie dodać spirytus i rozlać do butelek. Przepis pozwala na uzyskanie 5 litrów nalewki (moc około 20 % ).
DŻEM (przepis z Suer Ekspresu ) - ja dodaję też jabłka !!
Składniki: 1 kg aronii, 75 dag cukru
Sposób przygotowania: Połowę owoców zmiażdżyć w garnku, dodać cukier, zagotować na małym ogniu, zdjąć szumowiny. Do wrzącego syropu wsypać pozostałe owoce i ponownie doprowadzić do wrzenia. Odstawić na kilka minut. Gotować nadal powoli, od czasu do czasu wstrząsać rondlem i na minutę zdejmować go z ognia. Gdy owoce staną się szkliste, dżem jest gotowy. Nakładać gorący do wyparzonych słoików i od razu zamykać. Jeśli chcemy używać dżemu jako dodatku do dań mięsnych, ilość cukru należy zmniejszyć do 50 dag.
gajmar skomentował/a odpowiedź 2013-11-11 01:03
Dziękuję bardzo za szybka odpowiedź.
2013-11-12 11:14 autor odpowiedzi: MariolkaP
2014-01-20 17:25 autor odpowiedzi: bacha52
2014-01-24 11:37 autor odpowiedzi: gajmar
2014-01-31 20:10 autor odpowiedzi: Izabelka.p25
A ja mam przepis na dżem z aronii mojej Mamy:
-pół kg cukru
-200ml wody
-Żelfix Dr Oetkera
Owoce przekładamy do garnka, dodajemy wodę (bądź sok z aronii) i gotujemy. Dodajemy żelfix i czekamy, aż się rozpuści. Przekładamy do dużego słoika i gotowe.
Życzę smacznego! Własne przetwory są jak znalazł na zimowe wieczory - i nie tylko.
2014-02-14 22:02 autor odpowiedzi: anatol61
2014-03-23 20:20 autor odpowiedzi: smiling
dżem owocowy a zarazem z aroni jest smaczny jako nawet dodatek do kruchego ciasta
Składniki:
1 kg jabłek
1 kg śliwek
1 kg aronii
1 kg cukru
Wykonanie:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Śliwki myjemy wyciągamy pestki, i razem z jabłkami rozgotowujemy. Owoce aronii płuczemy i dodajemy do smażących się owoców. Ciągle mieszając smażymy do aż dżemik trochę zgęstnieje, a następnie dodajemy cukier i razem smażymy ok. 20 minut, pamiętając o mieszaniu. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików. Natychmiast zamykamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.
Smacznego!
Dodano 2011-02-20 23:53 przez 1955leszek
Dna moczanowa- czy aronia i przetwory z niej skutecznie wpłyną na ilość kwasu moczowego?
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA
Kuchcik
2012-04-01 13:21
Kuchcik
2011-09-19 00:02