2013-11-10 15:00 autor: konto usunięte
4 473 odsłon
Kategoria: Przetwory
2013-11-10 22:53 autor odpowiedzi: dzidkaht
Kilka jabłek, - umyć je - pokroić na małe kawałeczki razem ze skórką i gniazdami nasiennymi. Wsypać do słoika i zalać przegotowaną wodą z dodatkiem cukru, w proporcji jedna łyżeczka cukru na jedną szklankę wody. Naczynie zamknąć gazą i odstawić na 4 tygodnie, aby owoce sfermentowały. Od czasu do czasu płyn mieszać drewnianą łyżką, a kiedy przestanie się pienić przelać go przez gazę do butelek i odstawia w zimne miejsce.
bacha52 skomentował/a odpowiedź 2014-01-20 20:36
Dziękuję dzidkaht też takiego przepisu szukałam.
2014-02-01 20:59 autor odpowiedzi: Kormoran
Ocet jabłkowy:
składniki:
1 kg jabłek najlepiej kwaśnych można zastosować skórki z jabłka
1 litr wody
4 łyżeczki cukru najlepiej
Wykonanie:
Drobno kroimy i wrzucamy do słoja. Zalewamy przegotowaną, chłodną i osłodzoną wodą (łyżeczka cukru na szklankę wody) Przykrywamy zapewniając dostęp powietrza i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 4 tygodnie. Od czasu do czasu mieszamy a kiedy przestanie się pienić,to oznaka końca fermentacji przelewamy przez gazę do butelek i odstawiamy najlepiej w chłodne miejsce. Ocet jabłkowy nie psuje się, bo sam w sobie jest konserwantem.Zamiast jabłek możemy użyć innych w zasadzie dowolnych owoców
Dodano 2014-07-24 22:16 przez dzidek49
Jak przygotować do kwaszenia i kisić ogórki aby nie były miękkie i puste w środku?
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA
Kuchcik
2012-04-01 13:21
Kuchcik
2011-09-19 00:02