2013-11-11 00:21 autor odpowiedzi: dzidkaht
1 kg brzoskwiń (nie bardzo dojrzałych)
½ l wody
½ kg cukru
Z wody i cukru przygotować syrop – gotować około 10 min.
Brzoskwinie włożyć do garnka lub miski, zalać wrzącą wodą na kilkanaście sekund – przelać zimną wodą. Zdjęć skórkę, przekroić na pół wyjmując pestki. Włożyć do słoików, zalać syropem, aby pokryły owoce. Pasteryzować około 15 min. na małym ogniu.2014-02-26 14:54 autor odpowiedzi: smiling
2kg brzoskwiń
1/2l wody
1/2 kg cukru
brzoskwinie obieramy ze skórki wyjmujemy pestkę kroimy na ćwiartki, i układamy je w słoikach, z wody i cukru gotujemy syrop( próbujemy ma być bardzo słodki) - mi na 2kg brzoskwiń weszło około 1/2kg cukru, gorącą zalewą zalewamy ułożone brzoskwinie w słoikach , następnie pasteryzujemy je 20 min i wtedy są brzoskwinie gotowe do ciast i deserów na zimę
Dodano 2014-02-10 20:00 przez smiling
mam działkę - w jesieni powycinałem stare drzewa owocowe : 2 jabłonki ( jabłonie były już stare , nie odporne na parcha oraz mączniaka , była duża uciążliwość w przycinaniu ) i starą gruszę (gruszę mam japońską lecz dokucza jej rdza) a na ich miejsce chciałbym wsadzić odmiany karłowe , takie c...
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA
Kuchcik
2012-04-01 13:21
Kuchcik
2011-09-19 00:02