Czy je się smaży tak w ogóle bez niczego? Jak długo? Dodaje się jakiś przypraw? Podzielcie się przepisami...
2010-10-13 23:14 autor odpowiedzi: Ewunia
Ja robię w piekarniku, na głęboką blachę wrzucam wydrylowane śliwki i piekę w 120-150 stopniach (normalne grzanie góra dół nie termoobieg) 2 godziny, przerwa na przestygnięcie, znów 2 godziny (po jakiś 4-6) i tak przez trzy dni. Na noc zostawiam nie piekące się. Pod sam koniec zmniejszam temperaturę do 100 stopni. Nie mieszam w trakcie pieczenia tylko pomiędzy bardzo delikatnie raczej żeby sprawdzić stan i lekko pomóc odparować. Po takiej "sesji" mam jeszcze jedną korzyść - piekarnik jest naparowany i pięknie się wszystko myje.
Na koniec dzielę na cztery części (ale to nie obowiązkowe). Do jednej dodaję migdały i skórkę cytrynową, do drugiej cynamon i odrobinę pieprzu świeżo zmielonego (najlepszy różowy, ale czarny też może być), do trzeciej kakao i jakiś alkohol mocny (brandy, whisky). Czwartą zostawiam w stanie czystym (największą). Odrobinę przesmażam i siup do słoików. te z dodatkami są świetne jako dodatek do ciasteczek przy herbacie a te zwykłe - jak to powidła do wszystkiego ;)
Uwaga - śliwki muszą być naprawdę dojrzałe i słodkie. Zobacz czy teraz późnych lekko pomrożonych nie dostaniesz, one nadają się idealnie :)
2013-11-12 23:54 autor odpowiedzi: gajmar
2014-01-31 18:26 autor odpowiedzi: Izabelka.p25
Składniki:
-słodkie śliwki np. węgierki
-trchę cynamonu jak ktoś lubi
Wykonanie:
Śliwky umyć, osuszyć i wyjąc pestki. Jeśli śliwki są duże można je przekroić na 2-3 części. Wyłożyć do głębokiego rondla. Zacząć duszenie na dużym ogniu a potem przełożyć na mniejszy. Powidła smażyć, mieszając do czasu uzyskania odpowiednij konsystencji. Zazwyczaj trwa to mniejwięcej około 100 minut. Powidła można zmiksować mikserem. Powidła doprawić do smaku cynamonem, zapasteryzować.
Dodano 2011-04-07 22:52 przez makówka
Poproszę o sprawdzony przepis na sos śliwkowy do mięs.
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA
Kuchcik
2012-04-01 13:21
Kuchcik
2011-09-19 00:02