Proszę o przepis na babkę ziemniaczaną,ale od państwa,którzy mają w tym doswiadczenie,a więc mieszkańców Mazur i Podlasia.
2014-04-07 16:16 autor odpowiedzi: Kaima
Babka ziemniaczana - kugiel, gugiel, kartofłak, kababka, rejbak. To ostatnie to na Kurpiach, gdzie jest regionalnym daniem. Rejbować = trzeć kartofle na tarce.
Proporcje na oko: na średnią blaszkę ok. 2 kg surowych kartofli, 2-3 cebule, 2-3 jajka, ok. 1/2 szklanki zwykłej mąki, sól, pieprz. To wersja klasyczna - zrobić ciasto jak na placki, wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką blachę. Piec ok.90 min w temperaturze 200st.
Najlepszy jest jednak z mięsnymi dodatkami. Można dodać pokrojoną w półkrążki kiełbasę, ale lepiej podsmażyć na tłuszczu łopatkę lub karkówkę pokrojone jak na gulasz. Ja robię z żeberkami. Z tych składników wychodzi 6 porcji (zwykle za małych). Podsmażam na patelni 6 kawałków żeberek i wyjmuję kości. Wlewam odrobinę ciasta na dno blaszki, układam mięso i zalewam resztą ciasta.
Niektóre moje znajome do ciasta dolewają śmietanę albo gorące mleko, ale mnie najbardziej smakuje ten tradycyjny.
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA
Kuchcik
2012-04-01 13:21
Kuchcik
2011-09-19 00:02