Porady - pytania i odpowiedzi

2010-08-21 14:38 autor: BeataSz

13 886 odsłon

Jak ugotować kukurydzę w kolbach?

Kupiłam właśnie piękne kolby kukurydzy. Jak je ugotować, aby kukurydza była smaczna i miękka?

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2010-08-21 17:38 autor odpowiedzi: JoannaR

    Ja zawsze robię na parze, gotuje się idealnie. Ale warto dobrze wybrać kukurydze, niestety w wielu miejscach sprzedawana jest już za mocno wyschnięta :(

    Oceń odpowiedź 1 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2010-08-21 22:05 autor odpowiedzi: Kuchcik

    Jeśli nie mamy dostępu do urządzenia do gotowania na parze, możemy ugotować kukurydzę wkładając ją do wrzącej wody. Woda może być lekko posłodzona. Nie należy dodawać do wody soli, ponieważ spowoduje to, że kukurydza będzie twarda. Po ugotowaniu można kukurydzę posolić i posmarować kawałkiem masła.

    Oceń odpowiedź 1 4

    skomentuj | odpowiedz

  • 2010-08-21 23:59 autor odpowiedzi: Klaudia

    Ja owijam w alufolię z masełkiem i solą w środku i wstawiam na 1 h do piekarnika na jakieś 130 stopni z termoobiegiem. Wychodzi bardzo fajna (a można zrobić przy okazji pieczenia czegoś innego, wtedy nawet przy wyższej temperaturze tylko trzeba nieco krócej piec)

    Oceń odpowiedź 5 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-22 23:44 autor odpowiedzi: basiar2002

    Kukurydzę w kolbach gotuję w ganku , zalewam ja wodą i gotuję pod przykryciem aż ziarnka bedą miękkie. Odcedzam wodę i dopiero każdą zjadaną kolbę każdy sobie soli w/g jego smaku.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-20 11:09 autor odpowiedzi: bacha52

    w folii z masełkiem

    Oceń odpowiedź 2 15

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-21 12:26 autor odpowiedzi: Eska1954

    Do gotowania dodaję troszkę cukru i rzeczywiście bez soli ,a solić po wyjęciu z wody

    Oceń odpowiedź 0 10

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-05 21:50 autor odpowiedzi: Izabelka.p25

    Zacznijmy od obrania kukurydzy z liści, pozbycia się tzw. wąsów, odcięcia trzonka. Wypuczmy w zimnej wodzie. Do garnka z zimną wodą wkładamy kukurydzę. Wody powinno być tyle aby kukurydza była cała zanurzona. Do wody możemy wsypać łyżeczkę lub dwie cukru, ale nie dodawać soli, gdyż utwardza ona kukurydze. Przykryć garnek pokrywką i doprowadzić wodę do wrzenia. Kukurydza może być gotowa w momencie zagotowania, ale lepiej gotować ją ok. 10 minut. Kukurydze możemy gotować także na parze w ciągu 30-45 minut.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-08 04:57 autor odpowiedzi: smiling

    słodzimy wode dajemy kolbę kukurydzy i gotujemy do miękości  - można też nad ogniskiem jak za młodych lat pozdrawiam

    Oceń odpowiedź 0 4

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-26 03:21 autor odpowiedzi: smiling

    wodę lekko posolić i ugotować też jest smaczna

    Oceń odpowiedź 0 3

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-27 14:49 autor odpowiedzi: Wiechu47

    Paruję kukurydzę w parowarze,ma intensywniejszy smak.Soli się przed jedzeniem.

    Oceń odpowiedź 1 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-30 10:47 autor odpowiedzi: smiling

    upiec nad ogniskiem

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-09-19 00:23 autor odpowiedzi: smiling

    wczoraj ugotowałem wodę posoliłem dodałem kukurydzę i gotowałem była miękka i bardzo smaczna - jest pora na nią

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Podobne pytania

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Pozostałe dania

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Artykuły

Tematy