Porady - pytania i odpowiedzi

2013-11-13 12:36 autor: konto usunięte

15 152 odsłon

Co można dodać do ciasta naleśnikowego, żeby je urozmaicić?

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2013-11-13 14:06 autor odpowiedzi: wiwianit

    Ja dodaję trochę serka waniliowego albo rozdrobnionych wiórków kokosowych.

    Ocena odpowiedzi 1 3

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-13 17:44 autor odpowiedzi: gajmar

    Jeśli nalesniki na słodko, to mozna dodać kakao, jogurt owocowy,  lub serek waniliowy. Do każdego rodzaju można dodać jogurt naturakny. Do naleśników z farszem "na ostro" mozna dodać zioła lub przyprawy, ketchup lub przecier pomidorowy.

    Próbowałam róznych opcji, ale chyba wolę lekko słone ciasto bez dodatków, za to fantazjuję z nadzieniami.

    Nalesniki to w naszej rodzinie ulubione danie, na dodatek za każdym razem inne bo z innym nadzieniem: od powideł i konfitur przez serek z wanilią do nadzienia mięsnego lub szpinaku z białym serkiem.

    Ocena odpowiedzi 0 8

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-13 20:11 autor odpowiedzi: Kropla

    Ciasto nalesnikowe swietnie smakuje  maką żytnia.Ja robię z mieszanki -pół na pół-czyli połowę mąki pszennej połowę żytniej.

    Często też obtaczam naleśniki w płatkach kukurydzianych i lekko podsmażam.

    Ocena odpowiedzi 2 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-13 21:04 autor odpowiedzi: Ha1ina

    U mnie - oprócz dodatków typu cukier waniliowy, wiórki kokosowe, czy co też nam fantazja podpowie - ważnym składnikiem ciasta naleśnikowego jest woda mineralna. Kupuję lekko gazowaną i zostawiam na trochę odkręconą, żeby nie przesadzić z tymi bąbelkami :). Naleśniki są dzięki niej bardziej puszyste. Jeśli ma być kolorowo, dodaję odrobinkę kurkumy - zyskują żółtą barwę, która ładnie kontrastuje z np. nadzieniem owocowym.

    Ocena odpowiedzi 1 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-13 21:07 autor odpowiedzi: dabb

    Ja dodaję do ciasta słonecznik, migdały, siemie, otręby, robię mieszanki z różnych mąk, karob (zamiennik kakao).

    Ocena odpowiedzi 1 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-19 13:26 autor odpowiedzi: ciotka Klotka

    Ja nieraz dodaje też trochę szpinaku, wtedy ciasto jest zielone. Kupuje szpinak mrożony już rozdrobniony i po rozmrożeniu dokładam do ciasta. A nadzieniem takich nalesników u mnie jest żółty ser albo wędzony łosoś.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-15 11:52 autor odpowiedzi: loczek855

    PIWO,JABŁKA, DROŻDZE

    Ocena odpowiedzi 0 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-24 12:38 autor odpowiedzi: alunia_M87

    urozmaicone naleściki - z mąki razowej takiej jak do wypieku chleba - światne zarówno na słodko jak i na ostro a jakie zdrowe. Polecam

    Ocena odpowiedzi 1 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-24 16:04 autor odpowiedzi: smiling

    mam wiele różnych przepisów na smaczne naleśniki a że lubię słodkości dlatego nie daję innego chociaż takowe posiadam Pyszne domowe naleśniki z ciekawym nadzieniem. Smak fig idealnie komponuje się ze świeżą miętą i serkiem waniliowym. Kuszący pomysł na słodką kolację :)

    Potrzebujemy:

    ciasto na naleśniki: (ok. 10 sztuk)

    • 1 szklanka mąki pszennej
    • szczypta soli
    • 1 szklanka mleka
    • 1 szklanka wody
    • 1 jajko
    • 1/3 szklanki oleju

    nadzienie:

    • 400 g serka waniliowego Danio
    • 4 figi
    • garść posiekanej świeżej mięty

     

    Wykonanie:

    Do naczynia dodajemy składniki na ciasto naleśnikowe, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Porcję ciasta równomiernie rozprowadzamy na suchej teflonowej patelni. Naleśniki smażymy na średnim ogniu na rumiano z obu stron.

    Figi kroimy w kostkę, liście mięty siekamy, dodajemy do waniliowego serka, mieszamy.

    Nadzienie nakładamy na usmażone naleśniki, zwijamy w rulon. 

    Smacznego

    bażant skomentował/a odpowiedź 2014-03-24 18:39

    cytat z bloog,pl kurczę spieczone

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Pozostałe dania

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy

Poprzednie pytania