2010-10-13 23:04 autor: Ewunia
10 787 odsłon
Kategoria: Pozostałe dania
Pytałam już na forum, ale co mi tam ;) Zostało mi 6 żółtek po tym:Rzućcie proszę przepisami na jakieś potrawy z użyciem samych żółtek - ale raczej nie desery/ciasta.
2011-01-29 23:07 autor odpowiedzi: Mira
Może sos holenderski? To niezbędny dodatek do jaj po benedyktyńsku. Podaję podstawowy przepis (uwaga, kaloryczne jak jasna cholera):
Żółtka (o temperaturze pokojowej) ubić na pianę z solą i pieprzem - mają być bardzo gęste i prawie białe. Wciąż ubijając, stopniowo dodawać gorący sok z cytryny, a po zmieszaniu go z żółtkami rozpuszczone i gorące masło. Gotowy sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu.
Sos można używać do wspomnianych jajek, ale także do gotowanych warzyw (bosko smakuje ze szparagami) i do wielu innych potraw.
2014-01-22 17:02 autor odpowiedzi: Eska1954
2014-02-24 07:52 autor odpowiedzi: smiling
ja żółtkami zagęszczam zupy czy sosy nie używam mąki , teraz zbliża się tłusty czwartek proszę zrobić pączki
sprawdzony przepis na pączki wczoraj żona smażyła i wypróbowała
Składniki:
Sposób przyrządzania:
Rozpoczynamy od przygotowania rozczynu. Mieszamy letnie mleko, łyżkę cukru, roztarte drożdże oraz ok. 100 g mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Śmietankę lekko podgrzewamy (nie gotujemy!). Łączymy mąkę, rozczyn, śmietankę, cukier waniliowy, roztopione i schłodzone masło, spirytus i sól. Możemy dodać drobno startą skórkę z cytryny. Ciasto długo i cierpliwie wyrabiamy. Jest gotowe, gdy staje się lśniące i „odchodzi” od ręki i od miski. Odstawiamy przykrytą miskę z ciastem w ciepłe miejsce. Gdy ciasto zaczyna rosnąć nabieramy równe porcje, z których formujemy płaskie krążki. Na środek każdego krążka nakładamy nadzienie, zalepiamy dokładnie i formujemy w rękach równe kulki. Układamy pączki na stolnicy oprószonej mąką, zalepioną częścią do dołu. Przykrywamy czystą serwetą i czekamy, aż pączki podwoją swoją objętość. Smalec topimy w szerokim rondlu i jak się rozgrzeje, wrzucamy do niego pączki. Powinny swobodnie pływać. Gdy jedna połowa pączka jest już podsmażona przewracamy go delikatnie łyżką cedzakową na drugą stronę. Po upieczeniu najlepiej układać pączki na bibule albo sicie, żeby maksymalnie osączyć je z tłuszczu. Posypujemy je cukrem pudrem lub lukrujemy i posypujemy drobno posiekaną, smażoną skórką pomarańczową.Jeśli ciasto wyszłoby lekko za rzadkie to troszę dodać1/2 szklanki mąki lub dłużej wyrabiać można za pomocą robota
Dodano 2012-03-16 14:37 przez Mira
Albo chociaż z ich mniejszą ilością. Chodzi o świąteczne tradycyjne ciasta ale nie tylko. Jajka zdrożały tak strasznie, że trzeba zacząć je mocno ograniczać. Macie jakieś sposoby? A może da się czymś jajka zastąpić (jak to robią weganie?)... poratujcie!
Dodano 2011-04-17 03:28 przez A-JA
I co koniecznie musi znaleźć się w koszyczku, a co jest "radosną twórczościa"?
Dodano 2014-01-20 13:34 przez Janina1960
Ile jajek dziennie spożywacie? Jak to jest z tym cholesterolem?
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA
Kuchcik
2012-04-01 13:21
Kuchcik
2011-09-19 00:02