2013-11-13 22:41 autor odpowiedzi: Ha1ina
200 g mąki (dwie szklanki), 200 g soli (jedna szklanka) i do tego szklanka wody. Wodę zawsze dodaję bardzo ostrożnie, stopniowo, bo inaczej powstaje bałagan nie do ogarnięcia.
Ależ mi ten temat świętami zapachniał! Oj, chyba będą nowe świąteczne ozdoby z masy solnej w tym roku :)
2014-01-31 11:34 autor odpowiedzi: smiling
2014-02-01 20:29 autor odpowiedzi: Kormoran
Warto trochę zmienić składniki masy w zależności do czego ją zmierzasz zastosować
Masa solna do wyrobu małych i dokładnych elementów200g mąkiMasa solna schnąca na powietrzu200g mąki
200g soli
2 łyżki kleju do tapet
125 cm3 wody
Masa solna do wyrobu płytek lub kafli
200g mąki
400g soli
2 łyżki kleju do tapet
125 cm3 wody
2014-02-05 16:57 autor odpowiedzi: Izabelka.p25
Składniki:
-szklanka mąki tortowej pszennej
-szklanka soli
-pół szklanki mąki ziemniaczanej
oraz letnia woda
Wyrabiamy do konsystencji ciasta. Stopniowo dodajemy ciepłą wodę. Jeżeli ciasto wyjdzie nam za żadkie dodajemy mąki pszennej. Konsystencja ciasta musi być elastyczna, dzięki czemu z powodzeniem lepić będzie można małe elementy. Swoje dzieła wypiekać 60-90 minut w temperaturze 100 stopni Celcjusza (bez termoobiegu). Suszyć przy otwartym piearniku około 3 godzin w temp. 60-100 stopni Celcjusza. Następnie przez kilka dni suszyć na wolnym powietrzu. Masę możemy przechowywać do 2 dni (w chłodnym miejscu, szczelnie zawiniętą- nie w lodówce).
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA