Porady - pytania i odpowiedzi

2014-03-23 21:07 autor: vandi

4 512 odsłon

Czy warzywa z grilla sa zdrowe.

Czy warzywa z grilla sa zdrowe.

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2014-03-24 05:08 autor odpowiedzi: smiling

    na gillu można przygotować wszystko  - zależy to też od samego grilla, czy jest elektryczny czy też węglowy, mam na myśli węgiel drzewny . Wiem jedno napewno jedzonko z grila węglowego jest smaczne i ma swój aromat  i ja griluję a staram się grillować na tackach co ogranicza kapanie tłuszczu na żar i spalanie go . Podobno mięso które spożywamy a które  przejdzie tym dymem jest szkodliwe, natomiast warzywka czy też owoce nie posiadają tłuszczu a co za tym idzie nie powinny być szkodliwe . Uważam że owoce ,warzywka z grila nie są szkodliwe , bardziej szkodliwe sa dodatki które przy tej okazji jemy czyli sosy ,dipy .

    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-24 07:23 autor odpowiedzi: Andrzej52

    Warzywa generalnie należą do zdrowych produktów.Pieczone na grilu w foli aluminiowej i obsypane ziołami tym bardziej.Jako przykład ziemniaki,cukinia,papryka,pomidory itp.Dodatkowym atutem jest wspaniały aromat tak przygotowanych warzyw.

    Oceń odpowiedź 1 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-26 08:51 autor odpowiedzi: solniczek

    Ja wyczytałem, że przy grilowaniu warzyw dochodzi do mniejszcych strat witamin niż przy gotowaniu. Zwłaszcza tych rozpuszczalnych w wodzie. Najzdrowsze i tak są na surowo :)
    solniczek zaktualizował/a odpowiedź 2014-03-26 08:58
    Przy grilowaniu możemy stracić do połowy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i do 40% rozpuszczalnych w wodzie.

    Oceń odpowiedź 2 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-28 08:44 autor odpowiedzi: angru46

    Wszystkie w/w opisy są ok.tylko nie należy używac drzewa smolistego do grilla np sosna,swierk jodła,najlepiej nadają się drwa z drzew owocowych bo stosuje też inne lisciaste np. olsza czy buk.

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-29 08:38 autor odpowiedzi: Wiechu47

    "Zdrowe" to pojęcie względne ponieważ wrzywa najzdrowsze są spożywane na surowo.Po obróbce cieplnej tracą witaminy(poza papryką).Istotną rzeczą jest to,żeby węgiel drzewny dobrze się rozgrzał i pokrył białym nalotem,wtedy wytwarza pożądane ciepło i nie kopci,bo grilowanie dymem jest szkodliwe.

    smiling skomentował/a odpowiedź 2015-09-23 20:18

    nie zawsze - są tacy co surowych jeść nie mogą

    Oceń odpowiedź 2 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-09-20 15:24 autor odpowiedzi: smiling

    zależy jakl gril

    Oceń odpowiedź 1 2

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Podobne pytania

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Grill

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Artykuły

Tematy