Porady - pytania i odpowiedzi

2010-08-24 00:24 autor: Isidorus_Hispalensis

13 888 odsłon

Potrzebuję "zabłysnąć" przed znajomymi i podać im niespotykaną kawę. Tylko jaką?

Proszę o poradę, jak sporządzić kawę, żeby zadowoliła zarówno oko moich gości jak i kubeczki smakowe?

Pytanie zaktualizowano 1970-01-01 01:00

Kawa: rozpuszczalna i z ekspresu ciśnieniowego. Najczęściej świeżo mielona :)

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2010-08-24 00:29 autor odpowiedzi: albo777

    Hm... trochę za mało danych podałeś. Kawa "bazowa" ma być mielona, ziarnista, rozpuszczalna? Chodzi o sposób przygotowania czy aromaty?
    Zawsze i wszędzie mogę polecić "dietetyczną" kawę mrożoną. Miksuję mocne espresso (z ekspresu, ale dobra rozpuszczalna chyba też może być) z pokruszonym lodem, mlekiem max 2% i odrobiną ekstraktu waniliowego. Proporcje na jedną porcję - 1 espresso (ok 50ml), 200 ml mleka, sporo lodu. Bardzo przydatny porządny blender (używam Philipsa) albo nawet zwykły malakser. Nie słodzę, ale jak ktoś chce można dodać cukier lub syropy barmańskie. Na górze robi się fajna pianka a na dole ziiiimna mleczna kawa z lekką nuta wanilii i drobinkami lodu. Pycha.

    Isidorus_Hispalensis skomentował/a odpowiedź 1970-01-01 01:00

    Najczęściej używam kawy z ekspresu ciśnieniowego, od czasu do czasu rozpuszczalnej :) A teraz lecę wypróbować kawę lodową :) Dziękuję za propozycję i oczekuję na kolejne :)

    albo777 zaktualizował/a odpowiedź 1970-01-01 01:00
    A - podawać oczywiście w ładnych wysokich przezroczystych szklankach, ze słomkami :) Dobrze widać mocną piankę i pod nią płyn. Jak chce zaszaleć to robię jeszcze warstwę z samego mleka (najpierw miksuję kawę z lodem, potem dodaję trochę mleka i krótko miksuję, wlewam do szklanki, dodaję do miksera kolejny lód i długo miksuję z samym mlekiem, delikatnie wlewam na to co w szklance - jest warstwa kawowa, warstwa biała i pianka)

    Oceń odpowiedź 1 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2010-08-24 22:34 autor odpowiedzi: Ewunia

    A może Kawowa Granita (cos pośredniego między lodami a kawą mrożoną). Kawę (ok 200 ml mocnej na jedna porcję) słodzimy do smaku, studzimy i dajemy do zamarznięcia do zamrażarki (w płaskim naczyniu). Trwa to jakieś 3-4 godziny, przy czym zaglądamy co jakieś 40 minut (potem częściej), zeskrobujemy z wierzchu warstewkę utworzonego lodu i mieszamy z resztą płynu/masy. Pod koniec mrożenia powinniśmy uzyskać właśnie taką gruboziarnistą masę, już bez płynu. Można ją jeszcze odrobinę dosłodzić i ewentualnie zmiksować jeśli jest zbyt gruba. Podawać natychmiast w pucharkach do lody z "kleksem" bitej śmietany.
    Kawę na granitę można uszlachetnić alkoholem, pamiętając że wydłuży on czas mrożenia.

    Oceń odpowiedź 1 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2011-01-03 21:23 autor odpowiedzi: Robwie73

    Witam.

    Jeżeli jeszcze interesujesz się kawą, jaką podać to proszę o telefon do mnie i podpowiem jakiej kawy sprubować, podpowiem jest nie spotykana na tradycyjnym rynku.

    Pozdrawiam.

    Robert

    tel.514399425

    Oceń odpowiedź 1 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2012-02-12 13:20 autor odpowiedzi: iwasiwa

    Ja uważam że ''kawa musi być gorąca jak piekło,czarna jak diabeł

    czysta jak anioł,słodka jak miłość''(Charles Maurice de Talleyrand''

     

    Oceń odpowiedź 2 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-15 21:51 autor odpowiedzi: bacha52

    można dodać czekolady

    Oceń odpowiedź 3 14

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-21 16:22 autor odpowiedzi: Eska1954


    Piłam ostatnio kawę z cytryną,nie jest kwaśna,ale nutka cytryny fajnie komponuje się ze smakie kawy.Kostkę cukru otrzeć o skórkę cytryny i włożyć do filiżanki. Zalać gorącą kawą lub mokką i wkropić kilka kropli cytryny

    Oceń odpowiedź 3 13

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-28 19:40 autor odpowiedzi: Izabelka.p25

    Polecam mrożoną albo np. taką: 

    Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Kawę wsypać do szklanki lub kubka. Zagotować wodę i po chwili zaparzyć kawę, posłodzić i wlać ją do wysokich szklanek. W rondelku lekko podgrzać mleko, wsypać brązowy cukier i za pomocą miksera ręcznego lub spieniacza miksować mleko aż powstanie pianka. Delikatnie nalać mleko do szklanek z kawą. Na koniec ubitą śmietanę za pomocą dekoratora lub woreczka foliowego wyłożyć na warstwę mleka. Aby kawa dekoracyjnie wyglądała na wierzch śmietany zetrzeć odrobinę czekolady.

    Kormoran skomentował/a odpowiedź 2014-01-29 07:49

    ten i podobne przepisy na stronie "przyślijprzepis"

    Oceń odpowiedź 2 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-26 03:35 autor odpowiedzi: smiling

    zrób  kawe macchiato

    •  

    Sposób przyrządzania:

    Przygotuj espresso: 6 – 7 g świeżo zmielonej kawy zalej 25 ml wody o temperaturze 90 - 95°.

    Podgrzej mleko nie doprowadzając do wrzenia, możesz dodać cukier lub syrop. Przelej mleko do shakera i potrząsaj nim, aż powstanie pianka.

    Wlej mleko do wysokiej szklanki, a następnie delikatnie dolej espresso wlewając je po ściance szklanki.
    Powinny się wytworzyć trzy warstwy: na dole mleko, po środku espresso, na górze piana.

    Napój podawaj ze słomką lub długą łyżeczką.

    Oceń odpowiedź 0 3

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-28 19:09 autor odpowiedzi: vandi

    Aby zaskoczyc gosci  podaj kawe mrozona zrobiona z dobrej kawy rozpuszczalnej np. adwokat podaj w dlugich szklankach ,na wierzch bita smietana i slomki.

    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-28 20:27 autor odpowiedzi: Andrzej52

    Przepisów na kawę podano tu już kilka,również w necie znajdziesz ic bardzo dużo.Zaskocz gości sposobem podania kawy,wyciągnij swiąteczny serwis ze wszystkimi "szykanami".gwarantuję że smak kawy, jej aromat będzie niezapomniany.Do tego miły dodatek zgodny z gustem znajomych.Sukces murowany.

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-09-30 23:00 autor odpowiedzi: smiling

    zrób kawę po szwajcarsku czyli cafe noisette skład : 150 ml. mocnego naparu kawy, 10 ml wiśniówki, 2 łyżki stołowe lekko ubitej śmietanki ( to jest na jedną filiżankę ) a przyrządzamy tak - przygotować  mocny napar czarnej kawy. Przygotować nagrzaną filiżankę  lub niewielką szklaneczkę. Nalać do niej kawę. Na powierzchni napoju umieścić porcje lekko ubitej śmietany, dodać  wiśniówką właściwie skropić po wierzchu i podajemy  gorącą.




    smiling zaktualizował/a odpowiedź 2015-09-30 23:02
    1 łyżka ubitej śmietanki - dwie to na jedną zadużo

    Oceń odpowiedź 1 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2017-11-23 20:54 autor odpowiedzi: Antoninao

    Niedawno odkryłem kawę fogo brasil santos (ziarnista).
    Świetna.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Drinki, Koktajle, Napoje

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Artykuły

Tematy