2010-08-24 00:24 autor: Isidorus_Hispalensis
13 888 odsłon
Kategoria: Drinki, Koktajle, Napoje
Proszę o poradę, jak sporządzić kawę, żeby zadowoliła zarówno oko moich gości jak i kubeczki smakowe?
Kawa: rozpuszczalna i z ekspresu ciśnieniowego. Najczęściej świeżo mielona :)
2010-08-24 00:29 autor odpowiedzi: albo777
Isidorus_Hispalensis skomentował/a odpowiedź 1970-01-01 01:00
Najczęściej używam kawy z ekspresu ciśnieniowego, od czasu do czasu rozpuszczalnej :) A teraz lecę wypróbować kawę lodową :) Dziękuję za propozycję i oczekuję na kolejne :)
2010-08-24 22:34 autor odpowiedzi: Ewunia
2011-01-03 21:23 autor odpowiedzi: Robwie73
Witam.
Jeżeli jeszcze interesujesz się kawą, jaką podać to proszę o telefon do mnie i podpowiem jakiej kawy sprubować, podpowiem jest nie spotykana na tradycyjnym rynku.
Pozdrawiam.
Robert
tel.514399425
2012-02-12 13:20 autor odpowiedzi: iwasiwa
Ja uważam że ''kawa musi być gorąca jak piekło,czarna jak diabeł
czysta jak anioł,słodka jak miłość''(Charles Maurice de Talleyrand''
2014-01-21 16:22 autor odpowiedzi: Eska1954
2014-01-28 19:40 autor odpowiedzi: Izabelka.p25
Polecam mrożoną albo np. taką:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Kawę wsypać do szklanki lub kubka. Zagotować wodę i po chwili zaparzyć kawę, posłodzić i wlać ją do wysokich szklanek. W rondelku lekko podgrzać mleko, wsypać brązowy cukier i za pomocą miksera ręcznego lub spieniacza miksować mleko aż powstanie pianka. Delikatnie nalać mleko do szklanek z kawą. Na koniec ubitą śmietanę za pomocą dekoratora lub woreczka foliowego wyłożyć na warstwę mleka. Aby kawa dekoracyjnie wyglądała na wierzch śmietany zetrzeć odrobinę czekolady.
Kormoran skomentował/a odpowiedź 2014-01-29 07:49
ten i podobne przepisy na stronie "przyślijprzepis"
2014-02-26 03:35 autor odpowiedzi: smiling
zrób kawe macchiato
Sposób przyrządzania:
Przygotuj espresso: 6 – 7 g świeżo zmielonej kawy zalej 25 ml wody o temperaturze 90 - 95°.
Podgrzej mleko nie doprowadzając do wrzenia, możesz dodać cukier lub syrop. Przelej mleko do shakera i potrząsaj nim, aż powstanie pianka.
Wlej mleko do wysokiej szklanki, a następnie delikatnie dolej espresso wlewając je po ściance szklanki.
Powinny się wytworzyć trzy warstwy: na dole mleko, po środku espresso, na górze piana.
Napój podawaj ze słomką lub długą łyżeczką.
2014-03-28 19:09 autor odpowiedzi: vandi
2014-03-28 20:27 autor odpowiedzi: Andrzej52
2015-09-30 23:00 autor odpowiedzi: smiling
2017-11-23 20:54 autor odpowiedzi: Antoninao
Dodano 2010-09-03 20:09 przez JoannaR
Pochwalę się - dostaliśmy automatyczny ciśnieniowy ekspres do kawy, taki z wbudowanym młynkiem (ponoć bardzo dobry). I teraz pytanie - jaką kawę kupować do takiego ekspresu? Przyznam, że "przesiadka" z kawy rozpuszczalnej albo wręcz "plujki" na takie luksusy wprawia mnie w konsternację. Dzisiaj była...
Dodano 2011-04-21 02:40 przez Agnieszka Swiderska
Podejrzewam cukrzyce, do jakiego lekarza mam sie zglosic zeby zasiegnac porady?
Dodano 2011-02-21 18:59 przez mpodzinska
Czy podjąć leczenie cukrzycy? Cukier mam od 75 do 138 są to skoki poziomu glukozy we krwi.
Dodano 2011-02-13 16:40 przez anula-buziak
Jaki powinien być poziom cukru na czzo? W mojej rodzinie rodzice i siostra mają cukrzycę. Ja też mam podwyższony poziom cukru ale jeszcze się nie leczę.
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA
Kuchcik
2012-04-01 13:21
Kuchcik
2011-09-19 00:02