Czy zielona herbata jest równie zdrowa jak czerwona? Jest na pewno smaczniejsza;)
2013-11-16 12:42 autor odpowiedzi: konto usunięte
2013-11-17 12:19 autor odpowiedzi: BognaM
Mają podobne właściwości. Czerwona PU-ERH może faktycznie początkowo odrzucać zapachem "ziemnym" ale z czarem ją polubiłam - ma większe włąściwości spalania tkanki tłuszczowej podskórnej, zwiększa koncentrację.
Ważne - obu nie powinno się zalewać wrzątkiem. Poza tym zielona zaparzona krótko ma włąściwości pobudzające (jak kawa), dopiero dłużej parzona uspokaja.
I by były naprwdę dobre należy kupić w liściach lub prasowane w tabletk, nie w torebkach gdzie większość to odpady.
2014-01-15 11:44 autor odpowiedzi: loczek855
2014-01-31 12:39 autor odpowiedzi: smiling
czerwona herbata różni się tym, że jest fermentowana a ten proces fermentacji odbywa się już po zabiciu enzymów, a sama herbata leżakuje od kilku to kilkudziesięciu lat , i wiadomo ceny na giełdach są wysokie
Czerwona herbata jest uprawiana w Chinach wspomaga pracę wątroby, obniża poziom cholesterolu dietetycznie jeśli ktoś zbija kilogramy ,dobra jest na kaca – czyli skutki spożycia alkoholu , wzmacnia organizm, posiada właściwości rozgrzewające , reguluje ciśnienie krwi, pobudza trawienie.
Natomiast zielona herbata nie jest ona fermentowana. Świeżo zebrane liście poddawane są więdnięciu, parowaniu, zwijaniu i suszeniu, dzięki czemu zachowują zielony kolor i właściwości lecznicze. To najpopularniejszy napój w Chinach i Japonii.
Zielona herbata zapobiega rakowi płuc, piersi, jelita grubego, prostaty i żołądka . Poleca się ją osobom, które mogą być obciążone genetycznie chorobą nowotworową. Zawiera flawonoidy, które działają przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo, chronią przed zawałem serca i neutralizują wolne rodniki. Stymuluje krążenie i reguluje ciśnienie krwi. Filiżanka naparu chroni przed miażdżycą i tworzeniem się kamieni w wątrobie, nerkach oraz w pęcherzu moczowym. Łagodzi dolegliwości związane z reumatyzmem. Dzięki zawartym w niej taninom ma działanie przeciwbakteryjne. Dlatego należy ją pić podczas grypy, biegunki lub zapalenia dziąseł. Dzięki sporej zawartości katechiny obniża poziom cholesterolu i chroni przed udarem mózgu. Jest bogatym źródłem fluoru, wzmacnia więc zęby i kości. Zawiera polifenole, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za proces starzenia. i po wyjaśnieniu odpowiem na pytanie - każda z tych 2 herbat jest dobra jest - ja piję zieloną , jest bardzo smaczna nie używam cukru wg. mnie słodzona jest nie smaczna.
2014-03-28 22:44 autor odpowiedzi: Wiechu47
Dodano 2012-01-18 16:31 przez bcde920
Czy ma jej dużo w porównaniu do czarnej lub kawy?
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA
Kuchcik
2012-04-01 13:21
Kuchcik
2011-09-19 00:02