2014-01-28 18:04 autor odpowiedzi: Izabelka.p25
2014-01-29 09:20 autor odpowiedzi: Eddy
2014-02-12 20:08 autor odpowiedzi: LECHO
Bezy- szybko i smacznie ;) :
Składniki:
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijać do chwili kiedy piana pozostaje w misce po odwróceniu jej do góry dnem. Dodawać powoli(!) cukier, po jednej łyżce, po każdym dodaniu czekając aż zostanie całkowicie zmiksowany.
Po dodaniu ostatniej partii cukru dodać mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze 5-6 minut. Po tym czasie wziąć trochę piany między dwa palce. Jeśli podczas rozcierania wyczuwalne są nawet najmniejsze kryształki cukru, miksować jeszcze chwilę, choć niezbyt długo, gdyż zbyt długie miksowanie spowoduje opadnięcie bezy.
Tak ubitą, całkowicie sztywną pianę nałożyć do rękawa cukierniczego, lub plastikowego woreczka z odciętym rogiem i nakładać porcje bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy pamiętać o zachowaniu odstępu, ponieważ bezy podczas pieczenia nieco powiększają swoją objętość.
Piec w piekarniku nagrzanym do 120oC (autorka polecała 140oC, ale znając mój piekarnik byłoby to za dużo) przez około 40-45 minut.
2014-02-12 20:35 autor odpowiedzi: anatol61
Mój przepis na bezy ,najlepiej smakują na drugi dzień podawane z lodami i truskawką
25 dkg cukru,6 białek, mała paczka cukru waniliowego,sok z cytryny
sposób wykonania:
Białka ubij na pianę, dodaj cukier, cały czas ubijając. Następnie miskę pozostaw na garnku z gotującą sie wodą, a potem dodaj cukier waniliowy oraz sok z cytryny i ubijaj do momentu aż masa zgęstnieje. Na natłuszczoną blachę kładż kupki masy. Piecz w lekko nagrzanym piekarniku około 15-20 minut.
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA
Kuchcik
2012-04-01 13:21
Kuchcik
2011-09-19 00:02