Porady - pytania i odpowiedzi

2011-10-12 12:39 autor: glicynia

9 801 odsłon

Dobre, sprawdzone ciasto na pierogi

Poproszę o przepis na naprawdę sprawdzone ciasto na pierogi. Ma się dać cienko wałkowac, dobrze kleić i nie rozpadać w gotowaniu. Niestety, dla mnie taki ideał jest nieosiągalny, choć próbowałam różnych kombinacji. Od czego tak naprawdę zależy elastyczność ciasta?

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2011-10-13 20:03 autor odpowiedzi: Marii

    1 kg maki

    2 szk. goracej wody

    0,5 kostki  margaryny

    1-2 jaja

    szczypta soli

    Make zalac goraca(prawie wrzaca) woda, wymieszac  drewniana lyzka w misce, dodac rozpuszczona margaryne i na koncu jaja. Polaczyc wszystko, wylozyc na stolnice i dobrze wyrobic. Walkowac i robic pierogi....

    Marii zaktualizował/a odpowiedź 2011-10-13 20:04
    To moj niezawodny przepis na pierogi...a jak nie mam margaryny to dodaje troche oleju i po sprawie:)

    Ocena odpowiedzi 5 15

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-30 19:12 autor odpowiedzi: smiling

    witam i pozdrawiam :-)) Ciasto na pierogi nieskomplikowane to:
    1/2kg maki
    woda
    sól
    Mąkę mieszamy z solą i formujemy kopiec z dziurka w środku. Powoli zalewamy wrzątkiem, mieszając ja zazwyczaj mieszam z początku nożem bo można się po parzyć z. I tak jak kot chodzi po gorącej blasze , ostrożnie zagniatam dłońmi ( rękoma )żeby nie dorobić sobie bąbli . Jak za gęste, dolewam wody, jak za rzadkie dosypuję mąki. Wyrabiam do gładkiego ciasta. Wyrobione ciasto, zostawiam pod miską lub przykryte lniana ściereczka na ok. pół godziny. Ciasto wałkuję małymi kawałkami bardzo cienko. Resztę trzymam cały czas przykryte aby nie wyschło. Żaden tłuszcz nie jast potrzebne - tak ja robię , tak robiła moja Mama
    smiling zaktualizował/a odpowiedź 2014-01-30 19:14
    jajka też nie dodajemy  - ciasto jest extra

    Ocena odpowiedzi 0 5

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-06 17:37 autor odpowiedzi: dzidek49

    1 kg mąki /450 lub 500/                                                            1/3 szklanki oleju, /dodawać do wody/,                                       2 szklanki dobrze ciepłej wody /nie wrzątek/,                              2 jajka.                                                                                  Wszystkie składniki dobrze wyrobić aż ciasto będzie gładkie i lśniące i włożyć na kilkanaście minut do woreczka foliowego aby ciasto odpoczęło i nie wysychało. Do wałkowania biorę małymi kawałkami resztę cały czas pozostawiam w folii co zapobiega jego wysychaniu. Z takiej ilości ciasta robię ponad 100 szt pierogów. Smacznego.

    Oceń odpowiedź 1 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-12 20:02 autor odpowiedzi: LECHO

    Ciasto na pierogi:

    składniki:

    500g mąki 250g wody 5 łyżek oleju 1 jajko szczypta soli

    Sposób przygotowania: Wodę zagotować. Mąkę przesiać do miski i zrobić z niej wulkan.W krater tego wulkanu wlać wrzątek i zamieszać łyżką.Chwilkę odczekać i dodać jajko. (czekanie jest konieczne gdyż inaczej jajko się zetnie).Pomieszać chwilę łyżką, dodać olej, sól i niestety wsadzić w to ręce i ugniatać. Wyrabianie trwa krótko i ciasto jest już właściwie gotowe.Oderwać część i wałkować a resztę koniecznie trzymać przykryte ściereczką.To ciasto nie pęka jeśli wsadzimy pierożki do zamrażalnika.

    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Dania główne

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy