Porady - pytania i odpowiedzi

2014-04-04 23:08 autor: Wiechu47

5 540 odsłon

Przepis na prawdziwe kopytka

Proszę o przepis na prawdziwe kopytka,bo mi zawsze wychodzą bardziej kluski śląskie.

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2014-04-06 12:55 autor odpowiedzi: Turka

    Ugotowane zimne ziemniaki przepuszczam przez maszynkę i wkładam do miski. Wyrównuję powierzchniei i rysuję 2 linie na krzyż. Jedną ćwiartkę wyjmuję i kładę na pozostałyc, a w wolne miejsce sypię mąkę PSZENNĄ.  Dodaję jajko -jedno na 2 porcje- i szybko wyrabiam. Jeśli kartofle są rzadkie dodaję mąki podczas zagniatania.

    Camila skomentował/a odpowiedź 2015-05-15 20:37

    prawdziwe kopytka pozdrawiam

    Oceń odpowiedź 3 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-04-06 13:40 autor odpowiedzi: Kolczyk2051

    Ten przepis to chyba na kluski śląskie. Na kopytka mam swój. Do ziemniaków ubitych dodaję jajko , mąkę i twaróg. Są smaczne i kruche. Ilość twarogu wedle uznania. Przy gotowaniu pilnować ,żeby się nie rozleciały.

    Ocena odpowiedzi 3 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-04-06 19:37 autor odpowiedzi: babciela

    Sorry- do kopytek dodaje sie makę pszenna- czyli pierwszy przepis jest dobry, Do klusek śląskich dodaje się makę ziemniaczą.

    Natomiast przepis z serem to przepis na tzw pierogi leniwe, tylko ja dodaje żołtka i ubita pianę. Podaje z cukrem i polane masełkiem

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-04-06 20:09 autor odpowiedzi: angru46

    Na trzyosobawa rodzine bierze sie 1 kg ziemniaków obranych ugotowanych,przepuszczam przez praskę dodaje 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki maki kartoflanej 1 jajko i szczypte soli, Zagniatam na ciasto formuje wałeczek i kroje na paski W rzucam na gotujaca sie wode i gotuje do chwili az wszystkie kopytka wypłyna na powierzchnie.odcedzam Kopytka można podac  z tarta bułka po podgrzaniu z masłem lub smietana.
    angru46 zaktualizował/a odpowiedź 2015-05-16 06:47
    Teraz modne są kopytka z różnymi dodatkami np posiekaną pokrzywą.pietruszką,szpinakiem.Degustowałem niczego sobie.zależy co kto lubi.

    Oceń odpowiedź 1 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-07-11 01:06 autor odpowiedzi: smiling

    kg ziemniaków ,2 łyżki masła, 1/4 l. mleka, 20 dkg mąki ziemniaczanej, 35 dkg. mąki przennej,cebula ,só, pieprz

    Do ziemniaków dodaj łyżkę masła i mleko, wszystko bardzo starannie ugnieć. Następnie dodaj oba rodzaje mąki ( zostaw 5 dag mąki pszennej do podsypywania), wsyp przyprawę typu wegeta i trochę pieprzu. Wyrób ciasto, w razie potrzeby wlej wodę, podziel na 2-3 porcje. Z każdej utocz na podsypanie mąką stolnicy rulonik o średnicy  1cm , pokrój go w skośne romby. Wrzuć do wrzątku z łyżką soli. Gotuj 2 min do wypłynięcia.  wyjmij łyżką cedzakową. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju z drugą łyżką masła. Podawaj okraszone tłuszczem ze zrumienioną cebulką. Dobre są także polane śmietaną.  Smacznego !

    Oceń odpowiedź 0 3

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Dania główne

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy

Poprzednie pytania