Porady - pytania i odpowiedzi

2014-01-26 13:53 autor: Jakub03

5 650 odsłon

Szybkie i tanie sposoby na obiad?

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2014-01-26 20:13 autor odpowiedzi: bacha52

    Najlepszym sposobem jest samodzielne przygotowanie (w wolnej chwili) większej ilości kotletów mielonych lub innych, gotowych do spożycia i zamrożenie.Dodatki ryż lub kasze gotuje się na bieżąco.Można korzystać z gotowych półproduktów ale taki obiad nie jest tani .

    Oceń odpowiedź 1 4

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-28 13:19 autor odpowiedzi: Izabelka.p25

    Świetnie sprawdzają się dania jednogarnkowe. Możemy zrobić więcej i mieć a kolejny dzień. Mam na myśli np. gulasze podawane z kaszą lub ziemniakami, fasolkę po bretońsku, leczo itd. W internecie jest mnóstwo przepisów na dania jednogarnkowe. Od siebie jeszcze dodam, że moim ulubionym , tanim obiadem są ziemniaki z mizerią i jajkiem sadzonym.

    smiling skomentował/a odpowiedź 2014-02-08 01:51

    lub zamiast mizerii kefir lub kwaśne mleko pozdrawiam

    Oceń odpowiedź 0 3

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-28 13:31 autor odpowiedzi: robuch

    Oto przepis na szybki obiad dla 2 osób.

    Składniki: 1 duży filet z kurczaka, 1 cebula, 2 duże marchewki, 1 jabłko, majeranek, sól, curry

    Fileta z kurczaka kroimy wzdłuż na 6 pasków, opruszamy je solą i przyprawą curry. Cebulę kroimy w kosteczkę średniej wielkości i podsmażamy ją na oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy opruszone paski kurczaka. Smażymy razem jakieś 5-7 minut z obu stron. W tym czasie jabłko obieramy, kroimy na małe czastki, np. w ósemki, opruszamy solą i majerankiem i dorzucamy do smażącego się kurczaka. Smażymy, aż jabłka będą na pół miękkie. Marchewkę obieramy i skrawamy obierakiem do warzyw aż do końca. Powstanie nam w ten sposób taki marchewkowy  makaron - szerokie tasiemki. Dorzucamy marchew do kurczaka  i przez 4-5 minut smażymy  razem. Na koniec można skropić wszystko sokiem z cytryny lub limonki. Smacznego! Jest pyszne i krótko prawda?

        

    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-28 16:53 autor odpowiedzi: Kormoran

    Najlepiej wprosić się na obiad do teściowej

    Oceń odpowiedź 3 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-01 14:32 autor odpowiedzi: dzidek49

    Makaron polany przesmażonym masełkiem, z białym serem posypanym cynamonkiem! Pycha.

    Wiktoria2 skomentował/a odpowiedź 2014-02-01 19:19

    rewelacja,zaiste rewelacja

    Oceń odpowiedź 1 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-12 19:29 autor odpowiedzi: LECHO

    świetnie tu się sprawdzają mrożonki- np. pierogi, albo też dania rybne z sosem- mogą być też frytki plus kotlecik, często robię też spaghetti albo kalafior z bułką tartą- pysznie i szybko! :)

    Oceń odpowiedź 2 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-16 15:55 autor odpowiedzi: smiling

    naleśniki z serem , owocami na słodko jak i pikantne , wszelkiego rodzaju zupki , placki ziemniaczane , racuchy , spaghetti boligone,makaron z serem, z jabłkami itp.

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-23 21:00 autor odpowiedzi: vandi

    Proponuje, zupke warzywną można zmiksować na krem a na drugie danie kasza gryczana i wątróbka z cebulką oraz kefir smacznego.

    Oceń odpowiedź 1 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-27 22:29 autor odpowiedzi: smiling

    przepis na zapiekankę ziemniaczaną z serem ś.p.Macieja Kuronia
    • składniki
    • 1 kg ziemniaków
    • 250 g żółtego sera
    • 1 jajko
    • 250 ml śmietany kremówki 30 %
    • 1 łyżka masła
    • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
    Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Śmietanę ubijamy i delikatnie mieszamy z przyprawami i roztrzepanym jajkiem. Prostokątną formę smarujemy masłem lub olejem, układamy warstwami ziemniaki i cienkie plasterki żółtego sera. Powtarzamy warstwy, na samej górze układamy plasterki ziemniaków i zalewamy potrawę bitą śmietaną z przyprawami. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 40–50 minut. W podobny sposób możemy przyrządzić zapiekankę, używając zamiast żółtego sera, serków topionych. Jest to jednak, moim zdaniem wariant mniej smaczny.
    smiling zaktualizował/a odpowiedź 2014-03-27 22:32
    Otóż, ziemniaki muszą być naprawdę cienko pokrojone, a piekarnik dobrze nagrzany. Podobną zapiekankę można zrobić z "wczorajszych", ugotowanych ziemniaków (wtedy wystarczy nawet dla grubszych plastrów 15- 20 minut, lub z grubszych plastrów podgotowanych).
    Pozdrawiam

    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-30 12:27 autor odpowiedzi: Wiechu47

    Jak muszę sam sobie zrobić obiad są to ziemniaki smażone z maślanką.Ziemniaki obrać i kroić tak jak na frytki,na patelni rozgrzać 3,4łyżki oleju i wrzucić ziemniaki,na wierzch pokroić w piórka cebulę,posypać solą i pieprzem,zmniejszyć temperaturę,przykryć i smażyć aż będą miękkie.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-31 18:53 autor odpowiedzi: smiling

    dzisiaj robiłem spaghetti boligone szybko i smacznie  każdy zjadł ze smakiem

    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-07-11 01:14 autor odpowiedzi: smiling

    tanie szybkie danie to makaron z mlekiem

    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-07-11 01:17 autor odpowiedzi: smiling

    ziemniaki okraszone masełkiem podsmażanym z cebulkąz kefirem

    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Dania główne

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy

Poprzednie pytania