Porady - pytania i odpowiedzi

2014-01-23 13:11 autor: anatol61

5 474 odsłon

Proszę o dobry przepis na golonkę,wypraktykowany a nie wygooglany

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2014-01-23 13:15 autor odpowiedzi: bacha52

    Golonkę rumienię ze wszystkich stron ,następnie duszę pod przykryciem a następnie dodaję ok 70 dkg kiszonej kapusty i duszę przez około 1 godzinę.Przyprawy w. g. indywidualnych preferencji.Nibo w gębie.Tak właściwie to nie wiem czy lepsza kapusta czy golonko.Smacznego

    smiling skomentował/a odpowiedź 2014-02-06 13:53

    wiem z praktyki że mięso z kiszoną kapustą tak łatwo nie mięknie a to powoduje zawarty w niej kwas

    Oceń odpowiedź 2 17

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-23 19:39 autor odpowiedzi: Eska1954

    Rzadko pozwalm sobie na takie "tłustości",ale jeżeli już to krótko obgotowuję w osolonej wodzie z listkiem laurowym i zielem angielskim,odsączm z wody,przyprawiam pieprzem,majerankiem,słodką papryką i na blaszce do piekarnika,aż sie pięknie przyrumieni i gotowa.

    Nie wiem,czy ten przepis jest w necie,ale robię tak od dawna.Wujka Googla nie było wtedy jeszcze na świecie.

    Oceń odpowiedź 2 13

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-28 15:05 autor odpowiedzi: elabol55@wp.pl

    Posypuję przyprawą do kurczaka (pieczony kurczak) z kotanyi  i wkładam do szklanej brytwanki wlewam szklankę wody i szklankę piwa (może być więcej piwa)i duszę około 2 godzin do miękości. Podaję z ziemniakami i zasmażaną kapustą kiszoną.Smacznego.Piwo jasne.

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-29 09:04 autor odpowiedzi: Eddy

    Gotuję tradycyjny kapuśniak na golonce (golonka, włoszczyzna, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy zalewamy woda i gotujemy wywar ok 1 godz. Po tym czasie dodajemy kiszoną kapustę i gotujemy jeszcze ok 30 minut)tą różnica ze dodaje wiecej kiszonej kapusty  Kiedy mięso jest miękkie wyjmuje je z garnka do żaroodpornego naczynia i obkładam połową kapusty z zupy. W kubeczku mieszam ciepłą oliwę (150ml) z trzema łyżkami miodu (najlepiej gryczany) i tą miksturą polewam mięso i kapustę. Całość wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Dobra strona tego przepisu jest fakt, ze mamy obiad w postaci pysznego kapusniaku na następny dzień.

    Oceń odpowiedź 1 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-06 13:03 autor odpowiedzi: smiling

    robię podobnie jak Eska  lecz dodaję wszystkie przyprawy , jeszcze  czosnek i cebulę od razu do   na stawu  , gotuję do miękkości  mięsko (pilnując żeby się za bardzo nie rozgotowało to ważne ) przechodzi przyprawami a później do piekarnika i smaruje miodem  ( na gorącej golące mi€d się ładnie rozprowadza )- golonka z zewnątrz nabiera kolorku - wiadomo cukier  ładnie się karmelizuje sprawiając że skórka jest złocista i naprawdę smaczna lecz golonkę zjadam bardzo rzadko 3 - 4 razy w roku . Co do netu owszem są przepisy lecz wszystkie są podobne , poza tym jest tyle programów związanych z gotowaniem  - lecz ten domowy przepis prosty jest najlepszy pozdrawiam
    smiling zaktualizował/a odpowiedź 2014-02-06 13:13
    a co do netu mogą też być ,  jeśli są sprawdzone i smakują to i owszem , co do mnie wolę  gotować niż sprzątać - często  korzystam ze stronek są fajne nowe  - różne przepisy i nie jednokrotnie warto wypróbować
    smiling zaktualizował/a odpowiedź 2014-02-11 01:11

    naprzykład trenina jest z netu

    Terina w galaretce

    Poleca ją sam szef kuchni warszawskiego hotelu Bristol - Michał Tkaczyk. I obiecuje, że danie przyrządzone według tego przepisu na pewno się uda i zachwyci biesiadników.

    Składniki na terinę:
    • 40 dag mięsa wieprzowego
    • 3/4 szklanki śmietanki 36%
    • jajko
    • 3 łyżki winiaku
    • 2 łyżki rodzynek
    • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
    • polędwiczka wieprzowa
    • łyżka zielonego pieprzu w zalewie

    Czytaj więcej na

    • 10 plastrów szynki
    • pieprz biały
    • sól.

    Składniki na galaretę:
    • pomarańcza
    • łyżka cukru
    • 1,2 szklanki bulionu
    • 3/4 szklanki soku pomarańczowego
    • 2 łyżki żelatyny
    • przyprawy: strączek kardamonu, 2 kawałki kory cynamonowej, 6 goździków.

    Krok 1

    Zmielone mięso zmiksuj w malakserze razem z jajkiem, śmietaną, winiakiem i przyprawami. Przełóż do miseczki, dodaj posiekaną skórkę pomarańczową, rodzynki i wszystko dokładnie wymieszaj. Zielony pieprz odcedź z zalewy, posiekaj dosyć grubo, obtocz w nim polędwiczkę wieprzową i obsmaż ją z każdej strony.

    Krok 2

    Długą formę wyłóż folią spożywczą, a następnie plastrami szynki, tak by brzegi wystawały z obu stron. Ułóż warstwę masy mięsnej, na niej polędwiczkę, przykryj resztą masy. Zawiń na wierzch wystające plastry szynki, a potem folię. Na dno większej formy wlej wodę, wstaw foremkę z teriną i piecz 50 min

    Oceń odpowiedź 0 3

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-06 21:53 autor odpowiedzi: smiling

    na przykład trenina jeśli chccesz zabłysnąć zrób to: jest z netu


    Poleca ją sam szef kuchni warszawskiego hotelu Bristol - Michał Tkaczyk. I obiecuje, że danie przyrządzone według tego przepisu na pewno się uda i zachwyci biesiadników.

    Składniki na terinę:
    • 40 dag mięsa wieprzowego
    • 3/4 szklanki śmietanki 36%
    • jajko
    • 3 łyżki winiaku
    • 2 łyżki rodzynek
    • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
    • polędwiczka wieprzowa
    • łyżka zielonego pieprzu w zalewie

    Czytaj więcej na

    • 10 plastrów szynki
    • pieprz biały
    • sól.

    Składniki na galaretę:
    • pomarańcza
    • łyżka cukru
    • 1,2 szklanki bulionu
    • 3/4 szklanki soku pomarańczowego
    • 2 łyżki żelatyny
    • przyprawy: strączek kardamonu, 2 kawałki kory cynamonowej, 6 goździków.

    Krok 1

    Zmielone mięso zmiksuj w malakserze razem z jajkiem, śmietaną, winiakiem i przyprawami. Przełóż do miseczki, dodaj posiekaną skórkę pomarańczową, rodzynki i wszystko dokładnie wymieszaj. Zielony pieprz odcedź z zalewy, posiekaj dosyć grubo, obtocz w nim polędwiczkę wieprzową i obsmaż ją z każdej strony.

    Krok 2

    Długą formę wyłóż folią spożywczą, a następnie plastrami szynki, tak by brzegi wystawały z obu stron. Ułóż warstwę masy mięsnej, na niej polędwiczkę, przykryj resztą masy. Zawiń na wierzch wystające plastry szynki, a potem folię. Na dno większej formy wlej wodę, wstaw foremkę z teriną i piecz 50 min w temp. 180 stopni C.

    Krok 3

    Obierz pomarańczę ze skórki, podziel na cząstki i każdą dokładnie obierz z białej błonki, tak by powstały fileciki. Suchą patelnię postaw na małym palniku, wsyp cukier i cały czas mieszając, zaczekaj, aż zacznie się karmelizować. Wtedy włóż cząstki pomarańczy i nadal mieszaj, by karmel równomiernie je pokrył.

    Krok 4

    Foremkę większą od tej, w której gotowała się terina, wyłóż folią (łatwiej wyjąć potrawę). Na dnie ułóż dowolną dekorację. Bulion zagotuj z przyprawami korzennymi, dodaj pomarańcze w karmelu i połowę namoczonej żelatyny. Wlej do formy, a gdy galareta zastygnie, włóż terinę. Sok zagotuj, dodaj resztę żelatyny, zalej terinę i pozostaw do zastygnięcia

    smiling zaktualizował/a odpowiedź 2014-02-06 21:56
    sprawdzone smaczne
    smiling zaktualizował/a odpowiedź 2014-02-06 21:59
    do wyładania dawałem szynkę schwarzwaldzką

    Oceń odpowiedź 0 3

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-12 19:36 autor odpowiedzi: LECHO

    mój sprawdzony i ulubiony przepis na golonkę:

    Golonka z ryżem i warzywami - SKŁADNIKI:
    • 1 golonka wieprzowa ok 600g
    • 1 duża marchew
    • 1 duża pietruszka
    • 1/2 średniego selera
    • 5 ząbków czosnku
    • 5 listków laurowych
    • 5 kulek ziela ang.
    • 5 kulek pieprzu
    • por jasna część około 15cm
    • 100g ryżu białego
    • olej rzepakowy do smażenia
    • Przyprawy wg.uznania:
    • płatki suszone chili,estragon w proszku,sos sojowy ciemny,sól morska świeżo mielona,imbir
    Golonka z ryżem i warzywami - PRZYGOTOWANIE:

    Ryż gotujemy wg.wskazówki na opakowaniu-odstawiamy. Oczyszczoną i umytą golnkę wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą i gotujemy.Ściagamy szumowiny,dodajemy listki laurowe,obrane ząbki czosnku,ziele angielskie,pieprz oraz 2 łyżeczki soli i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Pół godziny przed końcem dodajemy obrane warzywa i nadal gotujemy. Następnie wszystko wyjmujemy do ostudzenia. Po tym czasie obieramy golonkę ze skóry i kroimy mięso na małe kawałki.Jarzyny kroimy w kosteczkę a pora w pół księżyce. Na głębszej patelni rozgrzewamy olej,dodajemy mięso,pora płatki chili,sos sojowy,estragon,imbir i przesmażamy do jego zwiędnięcia. Następnie dodajemy warzywa i dalej smażymy na malutkim ogniu mieszając.Jak wszystko bedzie juz dostatecznie gorące dodajemy ryż,doprawiamy sobie jeszcze i znowu mieszamy żeby wszystkie składniki się ze soba dobrze połączyły i były ciepłe ... Podajemy z ulubionymi dodatkami :) Smacznego . . .

    anatol61 skomentował/a odpowiedź 2014-02-12 22:40

    Dziękuję bardzo ale przepis ze strony gotujmy.pl już sprawdziłem.

    Oceń odpowiedź 1 1

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Dania główne

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy

Poprzednie pytania