2014-01-23 13:11 autor: anatol61
5 474 odsłon
Kategoria: Dania główne
2014-01-23 13:15 autor odpowiedzi: bacha52
smiling skomentował/a odpowiedź 2014-02-06 13:53
wiem z praktyki że mięso z kiszoną kapustą tak łatwo nie mięknie a to powoduje zawarty w niej kwas
2014-01-23 19:39 autor odpowiedzi: Eska1954
Rzadko pozwalm sobie na takie "tłustości",ale jeżeli już to krótko obgotowuję w osolonej wodzie z listkiem laurowym i zielem angielskim,odsączm z wody,przyprawiam pieprzem,majerankiem,słodką papryką i na blaszce do piekarnika,aż sie pięknie przyrumieni i gotowa.
Nie wiem,czy ten przepis jest w necie,ale robię tak od dawna.Wujka Googla nie było wtedy jeszcze na świecie.
2014-01-28 15:05 autor odpowiedzi: elabol55@wp.pl
2014-01-29 09:04 autor odpowiedzi: Eddy
2014-02-06 13:03 autor odpowiedzi: smiling
naprzykład trenina jest z netu
Terina w galaretcePoleca ją sam szef kuchni warszawskiego hotelu Bristol - Michał Tkaczyk. I obiecuje, że danie przyrządzone według tego przepisu na pewno się uda i zachwyci biesiadników.
Składniki na terinę:
• 40 dag mięsa wieprzowego
• 3/4 szklanki śmietanki 36%
• jajko
• 3 łyżki winiaku
• 2 łyżki rodzynek
• łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
• polędwiczka wieprzowa
• łyżka zielonego pieprzu w zalewie
Czytaj więcej na
• 10 plastrów szynki
• pieprz biały
• sól.
Składniki na galaretę:
• pomarańcza
• łyżka cukru
• 1,2 szklanki bulionu
• 3/4 szklanki soku pomarańczowego
• 2 łyżki żelatyny
• przyprawy: strączek kardamonu, 2 kawałki kory cynamonowej, 6 goździków.
Krok 1
Zmielone mięso zmiksuj w malakserze razem z jajkiem, śmietaną, winiakiem i przyprawami. Przełóż do miseczki, dodaj posiekaną skórkę pomarańczową, rodzynki i wszystko dokładnie wymieszaj. Zielony pieprz odcedź z zalewy, posiekaj dosyć grubo, obtocz w nim polędwiczkę wieprzową i obsmaż ją z każdej strony.
Krok 2
Długą formę wyłóż folią spożywczą, a następnie plastrami szynki, tak by brzegi wystawały z obu stron. Ułóż warstwę masy mięsnej, na niej polędwiczkę, przykryj resztą masy. Zawiń na wierzch wystające plastry szynki, a potem folię. Na dno większej formy wlej wodę, wstaw foremkę z teriną i piecz 50 min
2014-02-06 21:53 autor odpowiedzi: smiling
Poleca ją sam szef kuchni warszawskiego hotelu Bristol - Michał Tkaczyk. I obiecuje, że danie przyrządzone według tego przepisu na pewno się uda i zachwyci biesiadników.
Składniki na terinę:
• 40 dag mięsa wieprzowego
• 3/4 szklanki śmietanki 36%
• jajko
• 3 łyżki winiaku
• 2 łyżki rodzynek
• łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
• polędwiczka wieprzowa
• łyżka zielonego pieprzu w zalewie
Czytaj więcej na
• 10 plastrów szynki
• pieprz biały
• sól.
Składniki na galaretę:
• pomarańcza
• łyżka cukru
• 1,2 szklanki bulionu
• 3/4 szklanki soku pomarańczowego
• 2 łyżki żelatyny
• przyprawy: strączek kardamonu, 2 kawałki kory cynamonowej, 6 goździków.
Krok 1
Zmielone mięso zmiksuj w malakserze razem z jajkiem, śmietaną, winiakiem i przyprawami. Przełóż do miseczki, dodaj posiekaną skórkę pomarańczową, rodzynki i wszystko dokładnie wymieszaj. Zielony pieprz odcedź z zalewy, posiekaj dosyć grubo, obtocz w nim polędwiczkę wieprzową i obsmaż ją z każdej strony.
Krok 2
Długą formę wyłóż folią spożywczą, a następnie plastrami szynki, tak by brzegi wystawały z obu stron. Ułóż warstwę masy mięsnej, na niej polędwiczkę, przykryj resztą masy. Zawiń na wierzch wystające plastry szynki, a potem folię. Na dno większej formy wlej wodę, wstaw foremkę z teriną i piecz 50 min w temp. 180 stopni C.
Krok 3
Obierz pomarańczę ze skórki, podziel na cząstki i każdą dokładnie obierz z białej błonki, tak by powstały fileciki. Suchą patelnię postaw na małym palniku, wsyp cukier i cały czas mieszając, zaczekaj, aż zacznie się karmelizować. Wtedy włóż cząstki pomarańczy i nadal mieszaj, by karmel równomiernie je pokrył.
Krok 4
Foremkę większą od tej, w której gotowała się terina, wyłóż folią (łatwiej wyjąć potrawę). Na dnie ułóż dowolną dekorację. Bulion zagotuj z przyprawami korzennymi, dodaj pomarańcze w karmelu i połowę namoczonej żelatyny. Wlej do formy, a gdy galareta zastygnie, włóż terinę. Sok zagotuj, dodaj resztę żelatyny, zalej terinę i pozostaw do zastygnięcia
2014-02-12 19:36 autor odpowiedzi: LECHO
mój sprawdzony i ulubiony przepis na golonkę:
Golonka z ryżem i warzywami - SKŁADNIKI:Ryż gotujemy wg.wskazówki na opakowaniu-odstawiamy. Oczyszczoną i umytą golnkę wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą i gotujemy.Ściagamy szumowiny,dodajemy listki laurowe,obrane ząbki czosnku,ziele angielskie,pieprz oraz 2 łyżeczki soli i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Pół godziny przed końcem dodajemy obrane warzywa i nadal gotujemy. Następnie wszystko wyjmujemy do ostudzenia. Po tym czasie obieramy golonkę ze skóry i kroimy mięso na małe kawałki.Jarzyny kroimy w kosteczkę a pora w pół księżyce. Na głębszej patelni rozgrzewamy olej,dodajemy mięso,pora płatki chili,sos sojowy,estragon,imbir i przesmażamy do jego zwiędnięcia. Następnie dodajemy warzywa i dalej smażymy na malutkim ogniu mieszając.Jak wszystko bedzie juz dostatecznie gorące dodajemy ryż,doprawiamy sobie jeszcze i znowu mieszamy żeby wszystkie składniki się ze soba dobrze połączyły i były ciepłe ... Podajemy z ulubionymi dodatkami :) Smacznego . . .
anatol61 skomentował/a odpowiedź 2014-02-12 22:40
Dziękuję bardzo ale przepis ze strony gotujmy.pl już sprawdziłem.
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA
Kuchcik
2012-04-01 13:21
Kuchcik
2011-09-19 00:02