Porady - pytania i odpowiedzi

2013-11-14 16:20 autor: gajmar

5 280 odsłon

Niedzielny obiad

Mam prośbę o smaczne, nietrudne przepisy na rodzinny obiad (nie chodzi o jakiś wystawny, lecz zwykły niedzielny). Są jeszcze dodatkowe warunki: potrawy lekkostrawne dobre też dla 2-latka i mamy karmiącej. No i zeby ich przygotowanie nie trwało "wieki" (może takie, w których coś da się przygotować w przddzień?).

Kończą mi się pomysły na coś oryginalnego a niedziele są co tydzień :)

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2013-11-14 17:34 autor odpowiedzi: konto usunięte

    Proponuję duszoną pierś z kurczaka z duszoną marchewką. Pierś umytą

    pokroić w kawałki[ kostkę] i wymieszać z przyprawą do kurczaka lub ziołami, solą, pieprzem i oliwą i zostawić w lodówce na kilka godzin. Obsmażyć na oleju, podlać wrzątkiem i dusić pod przykryciem[ dobrze robi się to w woku]. Na koniec zabielić- śmietaną, jogurtem, czym kto chce[to zależy, czy ktoś liczy kalorie czy nie].

    Oceń odpowiedź 1 5

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-14 17:40 autor odpowiedzi: gajmar

    Dzięki, to puszne danie ale już u mnie troche wyesploatowane, robione z różnymi przyprawami i róznym wykończeniem i jarzynkami. Pierś kurczaka we wszystkich postaciach już chyba była.

    Może coś jeszcze komuś przyjdzie na myśl?

    Oceń odpowiedź 3 4

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-14 18:11 autor odpowiedzi: dabb

    Czy obiad ma być dwu daniowy, czy niekoniecznie?

    Oceń odpowiedź 2 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-14 18:33 autor odpowiedzi: gajmar

    niekoniecznie,

    Oceń odpowiedź 2 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-14 19:03 autor odpowiedzi: dabb

    Polecam trochę inne leczo, jak karmiłam odkryłam ten przepis i strasznie mi to smakuje do dnia dzisiejszego.
    Produkty - Ok 5 gram wędzonego boczku, 3 kiełbasy np. śląska (często zastępuje je drobiową piersią), 1 cebula (można sobie ją darować, przy karmieniu nie wskazana), liść laurowy, 5 ziorem ziela angielskiego, 3 średnie cukinie, 3 duże pomidory, 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego, pęczek zielonej pietruszki, trochę oleju, pół szklanki bulionu, do smaku sól i pieprz.

    Wlewamy trochę oleju na patenię, wrzucamy liść laurowy i ziele ongielskie, po 1 minucie dajemy pokrojoną cebulę która musi się zeszklić. Miękką cebulkę z przyprawami przekładamy do garnka, na tłuszczu który został podsmażamy boczek, tylko przez chwilę, przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy. Kiełbasę kroimy w kostkę ( lub pierś kurczaka) i wrzucamy do garnka. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić, dodać do garnka. Cukinie umyte, ze skórką kroimy wzdłuż na pół i w plastetki ok 1 cm, wrzucamy do garnka. Dodajemy przecier pomidorowy. Warzywa puszczą soki, można trochę odparować. Doprawiamy do smaku i na koniec wrzucamy pakrojoną natkę pietruszki, zamieszać i można podawać z np. bagietką. Bardzo szybko się robi. 

    Smacznego :)

    Oceń odpowiedź 2 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-14 19:10 autor odpowiedzi: dabb

    Można podać cukinię nadziewaną albo pierogi ze szpinakiem i fetą lub lasagne z mięsem i szpinakiem.

    Oceń odpowiedź 2 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-14 21:14 autor odpowiedzi: gajmar

    Serdecznie Wam dziekuję, smakowicie wszystko brzmi.:)

    Oceń odpowiedź 1 4

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-14 20:10 autor odpowiedzi: Janina1960

    Ja najczęściej jadam ziemniaki, kuczak, surówkę lub zupy : pomidorową, krupnik. chciałabym trochę to zmienić i eksperymentować

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-12 19:39 autor odpowiedzi: LECHO

    ja sobie nie wyobrażam niedzielnego obiadku bez tradycyjnego rosołu, zaś na drugie danie- pierś z kurczaka polana pomidorowym sosem i do tego ryż i gotowana marchewka- taki obiad najlepszy na niedzielę- dla całej rodziny, polecam!

    Oceń odpowiedź 2 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-23 20:37 autor odpowiedzi: smiling

    można zrobić królika jest nie drogi amięso jest delikatne - podam przepis na królika w/g śp. Macieja Kuronia jest smaczny 

    Zając lub królik z migdałami

    1 sprawiony zając lub królik
    1 cebula
    750 ml wywaru drobiowego (może być z kostki)
    200 ml śmietany
    200 g płatków migdałowych
    1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    1 cytryna
    2 łyżki mąki
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz
    Bejca:
    250 ml białego wytrawnego wina
    2 ząbki czosnku
    3 łyżeczki oleju lub oliwy
    pół łyżeczki majeranku

    Sprawionego zająca dzielimy na 8 części. Z wina, posiekanego czosnku, oleju i majeranku przygotowujemy bejcę, do której wkładamy mięso na 2 godziny. Po wyjęciu porcji zająca zachowujemy marynatę. Mięso oprószamy solą i pieprzem. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim zająca, aż do zbrązowienia. Dodajemy rozmaryn i wywar połączony z marynatą. Na porcjach zająca układamy plasterki cytryny i cebuli. Przykrywamy i dusimy około 45 minut. Kiedy mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je z rondla. Sos przecedzamy. Migdałowe płatki rumienimy na suchej patelni na brązowy kolor. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Dodajemy śmietanę i migdały. Wkładamy mięso zająca. Chwilę wszystko podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Podajemy z ziemniakami z wody.

    Oceń odpowiedź 2 3

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-07-11 01:32 autor odpowiedzi: smiling

    udać się do dobrej restauracji

    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Dania główne

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy

Poprzednie pytania