Mam prośbę o smaczne, nietrudne przepisy na rodzinny obiad (nie chodzi o jakiś wystawny, lecz zwykły niedzielny). Są jeszcze dodatkowe warunki: potrawy lekkostrawne dobre też dla 2-latka i mamy karmiącej. No i zeby ich przygotowanie nie trwało "wieki" (może takie, w których coś da się przygotować w przddzień?).
Kończą mi się pomysły na coś oryginalnego a niedziele są co tydzień :)
2013-11-14 17:34 autor odpowiedzi: konto usunięte
Proponuję duszoną pierś z kurczaka z duszoną marchewką. Pierś umytą
pokroić w kawałki[ kostkę] i wymieszać z przyprawą do kurczaka lub ziołami, solą, pieprzem i oliwą i zostawić w lodówce na kilka godzin. Obsmażyć na oleju, podlać wrzątkiem i dusić pod przykryciem[ dobrze robi się to w woku]. Na koniec zabielić- śmietaną, jogurtem, czym kto chce[to zależy, czy ktoś liczy kalorie czy nie].
2013-11-14 17:40 autor odpowiedzi: gajmar
Dzięki, to puszne danie ale już u mnie troche wyesploatowane, robione z różnymi przyprawami i róznym wykończeniem i jarzynkami. Pierś kurczaka we wszystkich postaciach już chyba była.
Może coś jeszcze komuś przyjdzie na myśl?
2013-11-14 19:03 autor odpowiedzi: dabb
Polecam trochę inne leczo, jak karmiłam odkryłam ten przepis i strasznie mi to smakuje do dnia dzisiejszego.
Produkty - Ok 5 gram wędzonego boczku, 3 kiełbasy np. śląska (często zastępuje je drobiową piersią), 1 cebula (można sobie ją darować, przy karmieniu nie wskazana), liść laurowy, 5 ziorem ziela angielskiego, 3 średnie cukinie, 3 duże pomidory, 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego, pęczek zielonej pietruszki, trochę oleju, pół szklanki bulionu, do smaku sól i pieprz.
Wlewamy trochę oleju na patenię, wrzucamy liść laurowy i ziele ongielskie, po 1 minucie dajemy pokrojoną cebulę która musi się zeszklić. Miękką cebulkę z przyprawami przekładamy do garnka, na tłuszczu który został podsmażamy boczek, tylko przez chwilę, przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy. Kiełbasę kroimy w kostkę ( lub pierś kurczaka) i wrzucamy do garnka. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić, dodać do garnka. Cukinie umyte, ze skórką kroimy wzdłuż na pół i w plastetki ok 1 cm, wrzucamy do garnka. Dodajemy przecier pomidorowy. Warzywa puszczą soki, można trochę odparować. Doprawiamy do smaku i na koniec wrzucamy pakrojoną natkę pietruszki, zamieszać i można podawać z np. bagietką. Bardzo szybko się robi.
Smacznego :)
2013-11-14 19:10 autor odpowiedzi: dabb
2014-01-14 20:10 autor odpowiedzi: Janina1960
2014-02-12 19:39 autor odpowiedzi: LECHO
2014-03-23 20:37 autor odpowiedzi: smiling
można zrobić królika jest nie drogi amięso jest delikatne - podam przepis na królika w/g śp. Macieja Kuronia jest smaczny
Zając lub królik z migdałami
1 sprawiony zając lub królik
1 cebula
750 ml wywaru drobiowego (może być z kostki)
200 ml śmietany
200 g płatków migdałowych
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 cytryna
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Bejca:
250 ml białego wytrawnego wina
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki oleju lub oliwy
pół łyżeczki majeranku
Sprawionego zająca dzielimy na 8 części. Z wina, posiekanego czosnku, oleju i majeranku przygotowujemy bejcę, do której wkładamy mięso na 2 godziny. Po wyjęciu porcji zająca zachowujemy marynatę. Mięso oprószamy solą i pieprzem. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim zająca, aż do zbrązowienia. Dodajemy rozmaryn i wywar połączony z marynatą. Na porcjach zająca układamy plasterki cytryny i cebuli. Przykrywamy i dusimy około 45 minut. Kiedy mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je z rondla. Sos przecedzamy. Migdałowe płatki rumienimy na suchej patelni na brązowy kolor. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Dodajemy śmietanę i migdały. Wkładamy mięso zająca. Chwilę wszystko podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Podajemy z ziemniakami z wody.
Dodano 2013-11-14 11:45 przez Jerzyna
Nie lubię wyrzucać jedzenia, u nas w domu to jest tak, że ja gotuję, ponieważ to lubię, niestety nigdy nie udaje mi się "wymierzyć" odpowiedniej porcji obranych ziemniaków na nasz obiad i zawsze zostają. Co mogę zrobic z takich ziemniaków żeby się nie marnowały?
Dodano 2011-08-22 22:54 przez babcia z miasteczka
Może ktoś ma sprawdzony domowy przepis na zawekowanie mięsa (np.karkówka, gulasz, schab,żeberka) w słoikach. Pozdrawiam :)
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA
Kuchcik
2012-04-01 13:21
Kuchcik
2011-09-19 00:02