Porady - pytania i odpowiedzi

2013-11-14 11:45 autor: Jerzyna

42 296 odsłon

Co zrobić z ziemniakami, które zostają z obiadu?

Nie lubię wyrzucać jedzenia, u nas w domu to jest tak, że ja gotuję, ponieważ to lubię, niestety nigdy nie udaje mi się "wymierzyć" odpowiedniej porcji obranych ziemniaków na nasz obiad i zawsze  zostają. Co mogę zrobic z takich ziemniaków żeby się nie marnowały?

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI (pokaż stronicowane)

  • 2013-11-14 12:23 autor odpowiedzi: konto usunięte

    Na drugi dzień można zrobić kopytka np. z dodatkiem sera białego[na słono].

    Ocena odpowiedzi 0 13

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-14 12:25 autor odpowiedzi: antoni64

    Można odsmażyć, ja takie lubię z jajkiem sadzonym na podwieczorek

    Ocena odpowiedzi 0 8

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-14 12:40 autor odpowiedzi: janina_wol

    Można zrobić farsz do pierogów ruskich

    Ocena odpowiedzi 0 9

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-14 13:15 autor odpowiedzi: Ha1ina

    Podsmażane są super. Można też zrobić zapiekankę - np. z warzywami czy mięsem.

    Ocena odpowiedzi 0 9

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-14 13:28 autor odpowiedzi: gajmar

    Ja na drugi  dzień z pozostałych ziemniaków robię kopytka lub kluski slaskie. Nieraz specjalnie gotują wiecej, żeby zostało. Gdy zostanie mniej to podsmażam pokrojone w plasterki i posypane ziołami - pycha.

    Ocena odpowiedzi 1 10

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-14 18:22 autor odpowiedzi: dabb

    Można zrobić kotleciki ziemniczane z pieczarkami, albo smażone kulki.

    Ocena odpowiedzi 2 9

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-14 22:33 autor odpowiedzi: basiar2002

    Jak zostają ziemniaki najczęściej robię kopytka wystarczy dodać tylko mąki i na lepszy kolor żółtko z jajka.  Wygnieść to razem, uformować wałek , pokroić ukośnie dowolne jak lubisz kluseczki, wrzucić na osoloną gotująca wodę i gotować , aż wypłyną na wierzch. Odcedzisz i masz gotowe kluski. Można je polać zrumienioną cebulką na margarynie lub jak masz  resztki sosu, możesz je podać z sosem. Czasami lubię takie kluseczki podrunienić na patelni  i takie chrupiace podrumienione można popijać maślanką. Takie proste potrawy z ziemniaków są najlepsze i bardzo pożywne, smaczne... Można zrobić kluseczki z dodatkiem tartych ziemniaków ; - utrzeć surowe ziemniaki na drobnej tarce odcisnąć z wody, wodę pozostawić aż się ustoi na dnie biały osad  z ziemniaków , odlać tą wodę ten osad dodać do ziemniaów tartych i połączyć z ziemniakami gotowanymi które Ci zostały z obiadu , mozna dodać jajko.  Wszystkie składniki wymieszać, uformować  kluseczki w kulki , wrzucać na gotującą osoloną wodę. Jak wypłyną na wierzch odcedzić .  Ziemniaki ugotowane masz z poprzedniego dnia , wystarczy tylko utrzeć surowych i tak jak pisałam poprzednio. Wyjdą  zaskakujace nieoczekiwane kluseczki .Pychotka. Polecam.  Smacznego . Pozdrawiam.

    Ocena odpowiedzi 5 7

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-15 11:49 autor odpowiedzi: loczek855

    KOPYTKA,PIEROGI (MASA),KLUSKI ŚLĄSKIE,ZAPIEKANKE, ALBO PODSMAŻYĆ Z JAJKIEM NA KOLACJĘ

    Ocena odpowiedzi 1 4

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-19 23:17 autor odpowiedzi: Eska1954

    Trochę utartych surowych ziemniaków i pyzy można zrobić.

    Ocena odpowiedzi 1 18

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-23 14:01 autor odpowiedzi: bacha52

    potraktuj jako dodatek do kopytek,pierogów

    Ocena odpowiedzi 1 18

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-30 13:38 autor odpowiedzi: Izabelka.p25

    Świetnym rozwiązaniem na nadwyżki ziemniaków są:

    -kopytka (wystarczy włożyć je do lodówki i następnego dnia zagospodarować)

    -prażoki- są to ziemniaki z mąką, okraszone tłuszczem -pychotka

    Ocena odpowiedzi 1 4

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-06 17:17 autor odpowiedzi: dzidek49

    Podsmażone i okraszone skwarkami z przesmażoną cebulką wspaniale smakują ze świeżą maślanką ,kefirem lub jogurtem naturalnym.

    Ocena odpowiedzi 3 5

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-08 01:52 autor odpowiedzi: smiling

    a można też zrobić pierogi ruskie  :-)))

    Ocena odpowiedzi 0 5

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-12 19:57 autor odpowiedzi: LECHO

    a jeśli nie lubisz jeść już takich ziemniaków, które pozostały z obiadu, to możesz je spożytkować dając je np. ptactwu domowemu do jedzenia, albo też jeśli nie masz np. kur to daj te resztki komuś znajomemu, kto akurat hoduje- i wtedy Ty pozbędziesz się pozostałości, zaś kury też będa zadowolone.

    Oceń odpowiedź 1 5

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-12 20:27 autor odpowiedzi: anatol61

    Wykorzystać do dowolnej sałatki.

    Oceń odpowiedź 3 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-23 14:38 autor odpowiedzi: smiling

    "paluchy" - pierogi leniwe

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-23 21:20 autor odpowiedzi: vandi

    Ja proponuje ,pozostałe ziemniaki  zmielić dodac sera bialego jajka cukier  i rodzynki  troche masła utrzeć i upiec sernik bardzo dobry na ciepło

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-25 08:44 autor odpowiedzi: Wiechu47

    Na patelni rozgrzewam 2,3łyżki oleju i na  gorący tłuszcz wykładam ziemniaki.Zmniejszam gaz(kiedyś stawiało sie na płycie kuchennej,efekt i smak był lepszy)i dosyć długo,ok.pół godziny ziemniaczki sie przypiekają(bez mieszania).Kiedy widać,że spód jest przypieczony,wykładam na talerz tą chrupiącą stroną na wierzch.Zajadam z maślanką,pycha.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-25 08:46 autor odpowiedzi: Wiechu47

    Na patelni rozgrzewam 2,3łyżki oleju i na  gorący tłuszcz wykładam ziemniaki.Zmniejszam gaz(kiedyś stawiało sie na płycie kuchennej,efekt i smak był lepszy)i dosyć długo,ok.pół godziny ziemniaczki sie przypiekają(bez mieszania).Kiedy widać,że spód jest przypieczony,wykładam na talerz tą chrupiącą stroną na wierzch.Zajadam z maślanką,pycha.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-25 08:49 autor odpowiedzi: Wiechu47

    Na patelni rozgrzewam 2,3łyżki oleju i na  gorący tłuszcz wykładam ziemniaki.Zmniejszam gaz(kiedyś stawiało sie na płycie kuchennej,efekt i smak był lepszy)i dosyć długo,ok.pół godziny ziemniaczki sie przypiekają(bez mieszania).Kiedy widać,że spód jest przypieczony,wykładam na talerz tą chrupiącą stroną na wierzch.Zajadam z maślanką,pycha.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Dania główne

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Artykuły

Tematy

Poprzednie pytania