Moja rodzina uwielbia sos czosnkowy na bazie majonezu i śmietany. Niestety, jak wszyscy wiemy nie jest on najzdrowszy. Szukam alternatywy - ale odpada sos na jogurcie - nie smakuje im. jak przygotować w miarę lekki ale jednocześnie "aksamitny" sos czosnkowy?
2011-07-29 12:12 autor odpowiedzi: leoni
Lekko bez jogurtu? Ugh... Można spróbować z jogurtem greckim, ma troszkę inny smak, więc może i rodzinie bardziej przypadnie do gustu. Ewentualnie pokombinować z przyprawami.
Osobiście jednak uważam, że bez chociaż jednej łyżki majonezu, który nadaje przyjemny smak, to może być ciężko :)
2011-08-07 08:58 autor odpowiedzi: waldomiar
My w domu jemy sos na bazie jogurtu greckiego z Lidla. Trzeba go trochę więcej posolić. Ważne jest, żeby zrobić go 1 dzień przed jedzeniem, jak się przegryzie jest super.
W ogóle jestem fanem sosu czosnkowego i zwykle mam w lodówce przygotowany cały pojemnik. Nadaje się do spożycie około tygodnia.
2014-02-24 20:37 autor odpowiedzi: smiling
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA
Kuchcik
2012-04-01 13:21
Kuchcik
2011-09-19 00:02