Porady - pytania i odpowiedzi

2015-02-11 14:52 autor: amniesia

6 369 odsłon

Przepis na szybkie i smaczne faworki, pączki

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2015-02-11 20:40 autor odpowiedzi: Ewunia

    Te są naprawdę dobre - robiłam wiele razy: http://www.dieta.senior.pl/Paczki-luksusowe,467.html

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-07-04 05:00 autor odpowiedzi: smiling

    te pączki piekę w/g przepisu  paniEwy Wachowicz i zawszewychodzą  -przepis jest sprawdzony i polecam

    Składniki:

     

    1 kg mąki

    100 g drożdży

    100 g cukru

    pół l mleka

    6 żółtek

    1 jajko

    szczypta soli

    5 łyżek oliwy

    1 cukier waniliowy

    1 kieliszek spirytusu

    sok z 1 cytryny

     

    400 g konfitury

    100 g orzechów włoskich

    2 l oleju do głębokiego smażenia

    cukier puder do posypania

    Sposób wykonania:

    Drożdże wkruszamy do miski, zalewamy mlekiem podgrzanym, jednak nie za ciepłym bo zabijemy drożdże, do tego dodajemy 2 łyżki cukru i troszkę mąki, mieszamy i dostawiamy aby rozczyn ruszył (na około 20 minut). Następnie dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko, oliwę i sok z cytryny i wyrabiając dodajemy małymi ilościami mąkę, mieszamy odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wycinamy szklanką krążki. Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę konfitury, zlepiamy, formując pączka. Ewentualnie możemy konfiturę wstrzyknąć do środka pączka po jego usmażeniu. Do konfitury można dodać 10 dag posiekanych orzechów ale niekoniecznie - wg uznania.

    Pączki smażymy na oleju lub smalcu, do smażenia na oleju można użyć słonecznikowego lub arachidowego, ma mniej specyficzny smak.

    Lukier:200 g cukru pudru ucieramy z sokiem z cytryny na gładką, gęsta masę. Po nałożeniu lukru na ostudzone pączki, posypujemy je kandyzowaną skórką pomarańczową. Z porcji wychodzi 36 pączków

     

    Z porcji wychodzi 36 pączków

    Ocena odpowiedzi 0 3

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Ciasta

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy

Poprzednie pytania