Porady - pytania i odpowiedzi

2014-01-16 16:25 autor: Izabelka.p25

7 933 odsłon

Macie sprawdzone przepisy na muffinki?

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2014-01-16 19:07 autor odpowiedzi: Eska1954

    Piekę z gotowych mieszanek z różnym nadzieniem

    Oceń odpowiedź 4 12

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-23 10:38 autor odpowiedzi: bacha52

    Sprawdz ten

    Muffinki

    2 szklanki mąki

    pół szkalnki cukru

    3 niezbyt płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    2 łyżki kakao

    tabliczka najtańszej czekolady pokrojonej w kosteczkę pół na pół cm

    pół szklanki oleju

    1 jajko

    szklanka mleka

    ew. aromat waniliowy

    Włączyć piekarnik na  200 

    W misce wymieszać pierwsze pięć składników (suche), w drugiej wymieszać kolejne cztery (mokre). Nie trzeba nawet używać miksera, ja to mieszam najprostszą na świecie trzepaczką (mokre), a suche łyżką. 

    Następnie połączyć mokre z suchymi.

    Nałożyć masę do foremek,ok

    Piiec ok. 17-20 min (sprawdzić po ok. 15 min wykałaczką - jeśli po wbiciu w ciacho pozostaje sucha, to za 2 min wyłączyć piekarnik). Ciasteczka są małe więc szybko się pieką. Następnie wyłożyć je na kratkę, aby elegancko i szybko wystygły. Można udekorować polewą (4 kostki czekolady roztopić z odrobiną mleka i margaryny).

    Oceń odpowiedź 6 20

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-23 17:33 autor odpowiedzi: anatol61

    a ja mam taki

    Muffiny czekoladowe z wiśniami

    wiśnie: mrożone, świeże lub ze słoika (u mnie ze słoika, robione w lecie...)

    2 szklanki mąki pszennej

    3 łyżki kakao

    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    2/3 szklanki cukru

    125 g masła, stopionego i ochłodzonego

    3/4 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego

    2 jajka, roztrzepane

    W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Wymieszać je razem. Dodać wiśnie i wymieszać.

    Piec 15-20 min

    Oceń odpowiedź 5 19

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-31 10:57 autor odpowiedzi: smiling

    MUFFLINY CZEKOLADOWE PRZEPYSZNE W/G TEGO PRZEPISU ROBIE JEST EXTRA

    25 dkg mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżki dobrego, ciemnego kakao
    20 dkg ciemnej czekolady (70%)
    15 dkg cukru pudru
    250 ml mleka
    90 ml oleju
    1 duże jajo
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


    Wymieszać w misce wszystkie sypkie składniki dosypać 15 dkg posiekanej czekolady.
    Jajo, olej i mleko wymieszać w drugiej misce, wlać do sypkich składników, wymieszać łyżką.
    Zagłębienia formy do muffinów wyłożyć papierowymi foremkami lub wysmarować masłem. Nałożyć ciasto, posypać po wierzchu resztą posiekanej czekolady.
     Piec w temp.200 st. C przez 20 minut
    Muffiny są rewelacyje i bardzo proste w wykonaniu.
    Polecam !

    Oceń odpowiedź 0 5

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Ciasta

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy

Poprzednie pytania