2014-01-16 16:25 autor: Izabelka.p25
7 933 odsłon
Kategoria: Ciasta
2014-01-23 10:38 autor odpowiedzi: bacha52
Sprawdz ten
Muffinki
2 szklanki mąki
pół szkalnki cukru
3 niezbyt płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
tabliczka najtańszej czekolady pokrojonej w kosteczkę pół na pół cm
pół szklanki oleju
1 jajko
szklanka mleka
ew. aromat waniliowy
Włączyć piekarnik na 200
W misce wymieszać pierwsze pięć składników (suche), w drugiej wymieszać kolejne cztery (mokre). Nie trzeba nawet używać miksera, ja to mieszam najprostszą na świecie trzepaczką (mokre), a suche łyżką.
Następnie połączyć mokre z suchymi.
Nałożyć masę do foremek,ok
Piiec ok. 17-20 min (sprawdzić po ok. 15 min wykałaczką - jeśli po wbiciu w ciacho pozostaje sucha, to za 2 min wyłączyć piekarnik). Ciasteczka są małe więc szybko się pieką. Następnie wyłożyć je na kratkę, aby elegancko i szybko wystygły. Można udekorować polewą (4 kostki czekolady roztopić z odrobiną mleka i margaryny).
2014-01-23 17:33 autor odpowiedzi: anatol61
a ja mam taki
Muffiny czekoladowe z wiśniami
wiśnie: mrożone, świeże lub ze słoika (u mnie ze słoika, robione w lecie...)
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru
125 g masła, stopionego i ochłodzonego
3/4 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
2 jajka, roztrzepane
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Wymieszać je razem. Dodać wiśnie i wymieszać.
Piec 15-20 min
2014-01-31 10:57 autor odpowiedzi: smiling
MUFFLINY CZEKOLADOWE PRZEPYSZNE W/G TEGO PRZEPISU ROBIE JEST EXTRA
25 dkg mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki dobrego, ciemnego kakao
20 dkg ciemnej czekolady (70%)
15 dkg cukru pudru
250 ml mleka
90 ml oleju
1 duże jajo
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wymieszać w misce wszystkie sypkie składniki dosypać 15 dkg posiekanej czekolady.
Jajo, olej i mleko wymieszać w drugiej misce, wlać do sypkich składników, wymieszać łyżką.
Zagłębienia formy do muffinów wyłożyć papierowymi foremkami lub wysmarować masłem. Nałożyć ciasto, posypać po wierzchu resztą posiekanej czekolady.
Piec w temp.200 st. C przez 20 minut
Muffiny są rewelacyje i bardzo proste w wykonaniu.
Polecam !
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA
Kuchcik
2012-04-01 13:21
Kuchcik
2011-09-19 00:02