Porady - pytania i odpowiedzi

2014-01-14 16:49 autor: anatol61

5 655 odsłon

ciasto

proszę o prosty przepis na ciasto drożdżowe

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2014-01-14 16:55 autor odpowiedzi: ela444444

    Składniki

    1/2 kg mąki
    15 dkg cukru
    10 dkg margaryny
    2 jajka
    1/4 l.mleka
    5 dkg drozdży
    1/2 łyżeczki soli
    paczka cukru waniliowego

    Mleko lekko podgrzać , wrzucić margarynę i drożdże, tak rozmieszać aby sie połączyły składniki ...lecz nie podrzewać za mocno .
    wszystkie składniki wrzucić do miski ,dodać mleko z drożdżami i margaryną -rozpuszczone .
    Dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.

    Posypac kruszonką i piec w nagrzanym piekarniku 200st...ok.40 min (ja uzywam piekarnika
    elektrycznego)

    Kruszonka
    ok 1 szkl. maki
    ok 1/4 kostki margaryny
    cukier waniliowy
    trochę cukru
    wszystko razem zagniesć na masę kruszoną .tak aby było lekko klejące ale nie za bardzo .

    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-14 17:15 autor odpowiedzi: mysza50

    Do 1 szkl. ciepłego mleka wkruszyć 5 dkg drożdży, dodać 1/4 kostki rozpuszczonej - wystudzonej margaryny, 1 łyżkę stołową octu i 2 całe jajka. Wymieszać .  Do miski przesiać 1/2 kg mąki pszennej, dosypać 1/4 szkl. cukru. Wlać mleko z drożdżami , margaryną, octem i jajkami. Wymieszać porządnie łyżką, bądż mikserem (końcówki - grube spirale - do ciasta drożdżowego). Można dodać jakiś zapach. Przykryć ściereczką - odstawić  do wyrośnięcia na 1 godzinę. Blachę natłuścić, posypać np. manną. Wyłożyć ciasto, wyrównać łyżką maczaną w zimnej wodzie. Można ułożyć owoce (ja -  jabłka), posypać kruszonką (usiekać 100 g masła z 1 szkl. cukru i 1 szkl. maki - rozetrzeć  w palcach na "kluseczki"). Blachę wstawić do zimnego (tak) piekarnika  ustawić temp. 180 st. i piec ok. 1 godziny. Smacznego!

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-14 17:25 autor odpowiedzi: szuliw

    Najmniej pracy przy tym cieście - pychotka!

    Placek drożdżowy

     

    Ciasto:

           10 dkg drożdży

           1 szkl. Cukru

           1 cukier waniliowy

           4 jajka

           1 szkl. Oleju

           ¾ szkl. Mleka    

           4 szkl. Mąki

           Szczypta soli

     

    Drożdże pokruszyć do miski, na to po kolei (jak  wyżęj, koniecznie) wsypać pozostałe składniki i pozostawić bez ucierania na 3 godziny.(w tym czasie przygotować kruszonkę j.niżej)

    Nastepnie wszystko  utrzeć i wylać na blachę 24 x 30, wysmarowana tłuszczem .

     Na to ciasto ułożyć duże truskawki ok. 20 szt.lub inne owoce

    I posypać kruszonką.

    Piec  ok. 30-35 minut w temp. 180º C

     

    Kruszonka:

    ½ kostki masła

    ½ szkl. Cukru

    1 szkl. Mąki

     Wymieszać i wstawić do lodówki.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-14 18:10 autor odpowiedzi: Izabelka.p25

    Składniki:

    10dkg (kostka) drożdży

    1 szklanka cukru

    2 cukry waniliowe

    3/4 szklanki oleju

    kilka kropli oleju waniliowego

    5 jaj

    3/4 szklanki mleka

    4szklanki mąki

    szczypta soli

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

    Drożdże rozkruszyć i wyłożyć do miski, posypać cukrem, dodać cukry waniliowe, olej, olejek waniliowy, roztrzepane jaja, mleko i dwie szklanki mąki. Nie mieszaj, jedynie przyryj, nie ugniataj! Wstaw na noc do lodówki

    Następnego dnia wymieszaj i dodaj kolejne 2 szklanki mąki i szczyptę soli.Ponownie wymieszaj-nie musisz ugniatać. Wyłóż na blachę 24 x 40, ułórz owocę i kruszonkę. Ciasto wstaw do zimnego piekarnika i piec około 50 minut . Temperatura piekarnika 150-170 stopni.

    Oceń odpowiedź 0 11

    skomentuj | odpowiedz

  • Najlepsza odpowiedź

    2014-01-16 13:23 autor odpowiedzi: bacha52

    Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

     w dużej misce: 4 żółtka + 3/4 szklanki cukru ucieram na kogel-mogel, dodaję olejek pomarańczowy i odrobinę cytrynowego (najbardziej lubię dr. Oetkera)
    • w półlitrowym naczyniu (wysokim) ucieram lekko 8dkg drożdży z łyżką cukru, po chwili drożdże stają się płynne, zalewam je 1 szklanką ciepłego mleka, mieszam i czekam aż wypełnią naczynie
    • dodaję wyrośnięte drożdże do utartych jajek, wsypuję jednocześnie 3 szklanki mąki, skórkę pomarańczową i rodzynki, mieszam kilka razy dużą łyżką, na końcu dodaję 1/4 kostki roztopionego masła, mieszam i gotowe
    mój patent na szybkie wyrośnięcie ciasta:
    wykładam je natychmiast do formy, układam owoce (jabłka lub śliwki w cienkich plasterkach, maliny z jagodami i co kto lubi... ), posypuję odrobiną ciemnego cukru lub kruszonką (roztopione masło, trochę cukru i mąki) i do piekarnika na 50 STOPNI. Po ok. 20 minutach ciasto jest wyrośnięte.

    Wtedy zwiększam temperaturę do 165 stopni i po 20 minutach placek jest gotowy.Oczywiście każdy piekarnik jest inny. Ja używam elektrycznego SMEGa, na termoobiegu, ale w niektórych piekarnikach potrzeba ok 25 minut. Przed wyjęciem z piekarnika, należy sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto się nie klei."

    Oceń odpowiedź 0 15

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-28 21:40 autor odpowiedzi: Andrzej52

    Mam wypróbowany sposob na ciasto.Rano kawka dla żony, buziaczek,miłe slówka,niwinne aluzje.Po południu już czeka na mnie ciasto i miły usmiech.

    Ocena odpowiedzi 0 2

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Ciasta

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy

Poprzednie pytania