2014-01-14 16:55 autor odpowiedzi: ela444444
1/2 kg mąki
15 dkg cukru
10 dkg margaryny
2 jajka
1/4 l.mleka
5 dkg drozdży
1/2 łyżeczki soli
paczka cukru waniliowego
Mleko lekko podgrzać , wrzucić margarynę i drożdże, tak rozmieszać aby sie połączyły składniki ...lecz nie podrzewać za mocno .
wszystkie składniki wrzucić do miski ,dodać mleko z drożdżami i margaryną -rozpuszczone .
Dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Posypac kruszonką i piec w nagrzanym piekarniku 200st...ok.40 min (ja uzywam piekarnika
elektrycznego)
Kruszonka
ok 1 szkl. maki
ok 1/4 kostki margaryny
cukier waniliowy
trochę cukru
wszystko razem zagniesć na masę kruszoną .tak aby było lekko klejące ale nie za bardzo .
2014-01-14 17:15 autor odpowiedzi: mysza50
2014-01-14 17:25 autor odpowiedzi: szuliw
Najmniej pracy przy tym cieście - pychotka!
Placek drożdżowy
Ciasto:
10 dkg drożdży
1 szkl. Cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
1 szkl. Oleju
¾ szkl. Mleka
4 szkl. Mąki
Szczypta soli
Drożdże pokruszyć do miski, na to po kolei (jak wyżęj, koniecznie) wsypać pozostałe składniki i pozostawić bez ucierania na 3 godziny.(w tym czasie przygotować kruszonkę j.niżej)
Nastepnie wszystko utrzeć i wylać na blachę 24 x 30, wysmarowana tłuszczem .
Na to ciasto ułożyć duże truskawki ok. 20 szt.lub inne owoce
I posypać kruszonką.
Piec ok. 30-35 minut w temp. 180º C
Kruszonka:
½ kostki masła
½ szkl. Cukru
1 szkl. Mąki
Wymieszać i wstawić do lodówki.
2014-01-14 18:10 autor odpowiedzi: Izabelka.p25
Składniki:
10dkg (kostka) drożdży
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
3/4 szklanki oleju
kilka kropli oleju waniliowego
5 jaj
3/4 szklanki mleka
4szklanki mąki
szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Drożdże rozkruszyć i wyłożyć do miski, posypać cukrem, dodać cukry waniliowe, olej, olejek waniliowy, roztrzepane jaja, mleko i dwie szklanki mąki. Nie mieszaj, jedynie przyryj, nie ugniataj! Wstaw na noc do lodówki
Następnego dnia wymieszaj i dodaj kolejne 2 szklanki mąki i szczyptę soli.Ponownie wymieszaj-nie musisz ugniatać. Wyłóż na blachę 24 x 40, ułórz owocę i kruszonkę. Ciasto wstaw do zimnego piekarnika i piec około 50 minut . Temperatura piekarnika 150-170 stopni.
2014-01-16 13:23 autor odpowiedzi: bacha52
2014-03-28 21:40 autor odpowiedzi: Andrzej52
Dodano 2011-09-26 21:09 przez jesien21
Jak w tytule - biszkopt jasny, na tort, a więc do przełożenia kremem. Bardzo proszę o sprawdzone i niezbyt skomplikowane przepisy.
Dodano 2013-11-07 10:30 przez krystyna65
Chciałabym zrobić tęczowe ciasto, niestety nie wiem gdzie kupić barwniki spożywcze. Czy ktoś wie gdzie znajdę takie barwniki? Albo chociaż jak wyglądają...
Dodano 2014-03-24 10:23 przez barbarossa
Nie chcę alkoholem, zatem zastanawiam się, czy można czymś innym i czy efekt będzie podobny?
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA
Kuchcik
2012-04-01 13:21
Kuchcik
2011-09-19 00:02