Jakie są przyczyny tego, że ciasto opada? Dwa razy próbowałem upiec ciasto, przepis jest na pewno dobry, a mimo to ciasto dwa razy opadło i zrobił się zakalec. Czy ktoś wie dlaczego ciasto opada? Proszę o poradę.
2013-09-20 21:25 autor odpowiedzi: harpun098
Proszę o konkretne pytanie.
Czy to biszkopt, czy drożdżowe czy francuskie?
Jeśli to biszkopt to na 95% ocet. Nie dolał czasem ktoś do niego wody? Musi być 10% - towy
5% - proszek do pieczenia. Za mało albo za dużo.
Jesli drożdżowe ( moje najlepsze - ze śliwkami) to albo za mało lub za dużo mleka do drożdży lub za prędko te drożdże zarobione do ciasta.
Pozdrawiam
2013-09-21 08:33 autor odpowiedzi: Jerzyna
2013-09-23 20:28 autor odpowiedzi: harpun098
2013-11-21 21:58 autor odpowiedzi: basiar2002
2014-01-14 15:26 autor odpowiedzi: ela444444
2014-02-05 22:29 autor odpowiedzi: Izabelka.p25
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA
Kuchcik
2012-04-01 13:21
Kuchcik
2011-09-19 00:02