Proszę się ze mnie nie śmiać. Za 2 miesiące Boże Narodzenie i chciałabym w tym roku upiec piernik długodojrzewający. Coś mi się w głowie roi, że to już niedługo trzeba przygotowania zrobić. Szukam dobrego, sprawdzonego przepisu na to ciasto. Chodzi o takie, które się zarabia na długo przed świętami i ono potem stoi i dojrzewa a kilka dni przed świętami się je piecze.
2011-09-08 15:55 autor odpowiedzi: ena
Być może chodzi C o słynny piernik Apolki. Ja go robię od lat, więc na pewno jest sprawdzony przez mnie. I bardzo smaczny. Poniżej zamieszczam przepis - oryginał z Forum Gazeta.pl leciutko przeze mnie zmodyfikowany.
http://www.dieta.senior.pl/Piernik-staropolski,499.html
Oryginał masz tutaj:
2014-02-23 03:51 autor odpowiedzi: smiling
ten przepis jestMacieja Kuronia lecz ja go sprawdziłem i jest bardzo dobry
Składniki
1 kg mąki
500 g miodu
250 g masła lub smalcu
3 jajka
125 ml mleka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki przyprawy do pierników
100 g orzechów włoskich
kilka łyżek skórki pomarańczowej
pół łyżeczki soli
Wykonanie
podgrzewamy miód z tłuszczem, ciągle mieszając, doprowadzając niemal do wrzenia. Odstawiamy do wystudzenia, potem mieszając dodajemy przesianą mąkę, jaja, mleko z rozpuszczoną sodą, solą. Na koniec dodajemy przyprawę do pierników i bakalie. Wyrabiamy ciasto i wkładamy do ceramicznego naczynia ( kamienny garnek w oryginale). Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 4 tygodnie w chłodne miejsce ;-) ( lodówka). Na cztery dni przed Wigilią dzielimy ciasto na trzy części. Wałkujemy placki i pieczemy oddzielnie w temp. 200 st C przez 25 min. Studzimy placki i przekładamy je dowolną masą, kajmak, powidła śliwkowe. Przykrywamy papierem i obciążamy deseczką. Przed podaniem można piernik polukrować i ozdobić bakaliami.
Uwaga piernik po upieczeniu jest bardzo twardy, musi poleżeć żeby był miękki.
2014-02-28 18:04 autor odpowiedzi: smiling
Główną cechą ciasta piernikowego jest używanie jako jednego z jego składników – miodu. Stąd piernik był znany przez Słowian od wieków, ale niestety bez środków spulchniających mógł stanowić co najwyżej ciasto obrzędowe. Do dzisiejszego dnia można na pamiątkę pobytu w Toruniu kupić pierniki pieczone według starych receptur w pięknych, ozdobnych formach. Służą one jedynie jako ozdoba, bo są tak twarde, że można sobie na nich połamać zęby. Ciasto piernikowe przygotowujemy na miesiąc przed pieczeniem, a pieczemy na co najmniej 4 dni przed podaniem.
Ciasto przygotowujemy na miesiąc przed pieczeniem, a pieczemy na co najmniej 4 dni przed podaniem. Powoli podgrzewamy miód, cukier i tłuszcz, doprowadzając mieszankę nieomal do wrzenia. Studzimy i mieszamy drewnianą łyżką, dodając po kolei mąkę, jaja, mleko wraz z rozpuszczoną w nim sodą, sól, a na końcu przyprawę do pierników i bakalie. Wyrabiamy ciasto i wkładamy je do kamiennego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na cztery tygodnie w chłodne miejsce. Przed pieczeniem dzielimy ciasto na trzy części i każdą z nich pieczemy na osobnej natłuszczonej blasze. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez ok. 25 minut. Po ostygnięciu przekładamy placki masą marcepanową, orzechową, kajmakową lub powidłami śliwkowymi. Przykrywamy pergaminem i obciążamy deseczką. Piernik możemy polukrować i ozdobić bakaliami. Piernik ma to do siebie, że po upieczeniu jest bardzo twardy, nadaje się do jedzenia dopiero po kilku dniach
Dodano 2010-12-22 01:25 przez jesien21
Chodzi o sprawdzony przepis na makowiec tradycyjny, z drożdżowym ciastem. Cukiernię zaufaną nam zlikwidowali, więc musze piec. Może być bardziej skomplikowany, byle miał dużo maku i był rzeczywiście sprawdzony.
Dodano 2010-12-13 18:55 przez Ewunia
Mam wrażenie, że w tym roku automagicznie zniknął mak mielony. Jest zwykły i masy makowe. A ja chcę mielony. Nie cierpię syfu przy mieleniu, ale masy doprawiam sama i już. Czy ktoś widział mielony mak (najlepiej w jakiejś sieci sklepów) i moze mnie wspomóc informacją?
Dodano 2010-10-21 09:53 przez anuśka
Dzień Dobry!
Zwracam się do Państwa z bardzo nietypowym pytaniem. Ostatnioposzukiwałam w internecie ciekawych wzorów na szydełkowe aniołki na choinkę. Bardzo chciałabym je zrobić dla dzieci na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia. Chciałabym im zrobić taki mily prezent. Szukając znalazłam Waszą stron...
Dodano 2010-10-20 00:38 przez jesien21
Zbliżają się święta i w związku z tym pytanie takie nietypowe. Chciałabym, żebyśmy się tu dzielili informacjami na temat kartek świątecznych, wydawanymi przez różne instytucje charytatywne. Chodzi o aktualną "ofertę" tegoroczną. Proponuję, żeby w odpowiedzi zawrzeć krótki opis na co idą pieniądze z ...
Dodano 2011-12-08 01:46 przez gratek
Nie chodzi mi o różnice miedzy kolędami a piosenkami "wałkowanymi" w radio teraz bez przerwy, ale kto wie jakie s "kościelnych" pieśni nazywa się kolędami a jakie nie? Bo w Anglii zetknąłem się z niemal oburzeniem, jak jedną z takich pieśni nazwałem "carol" i upomniano mnie, że to "hymn". Jakie są r...
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA
Kuchcik
2012-04-01 13:21
Kuchcik
2011-09-19 00:02