Albo chociaż z ich mniejszą ilością. Chodzi o świąteczne tradycyjne ciasta ale nie tylko. Jajka zdrożały tak strasznie, że trzeba zacząć je mocno ograniczać. Macie jakieś sposoby? A może da się czymś jajka zastąpić (jak to robią weganie?)... poratujcie!
2012-03-29 11:43 autor odpowiedzi: abigaj
2012-04-01 13:21 autor odpowiedzi: Kuchcik
Basia z Żor skomentował/a odpowiedź 2012-10-27 12:30
A fe, biszkopt z takimi "jajkami"
2013-11-10 09:11 autor odpowiedzi: dabb
2014-03-05 14:19 autor odpowiedzi: smiling
2015-07-04 04:55 autor odpowiedzi: smiling
2015-07-16 18:02 autor odpowiedzi: smiling
Wszystko razem mieszamy, uzyskując jednolitą masę i przekładamy do przygotowanej formy. Do masy możemy dodać bakalie.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i pieczemy około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy czy jest upieczone, w razie czego zostawiamy ciasto w piecu na jakieś 5-10 minut.
Po wystudzeniu możemy zrobić polewę (ja tego nie robię; smakuje mi bez polewy) lub posypać cukrem pudrem. Życzę smacznego!
Dodano 2011-04-17 03:28 przez A-JA
I co koniecznie musi znaleźć się w koszyczku, a co jest "radosną twórczościa"?
Dodano 2011-04-17 03:25 przez glicynia
Czy na Wielkanoc można podać indyka (pierś) czy raczej bardziej tradycyjnie coś wieprzowego? Przyjeżdżają nam goście zza granicy i chciałabym pokazać im jak wygląda tradycyjne jedzenie wielkanocne. Nie mam problemów z innymi rzeczami tylko z głownym daniem właśnie... Może ktoś mi coś doradzi?
Dodano 2010-10-13 23:04 przez Ewunia
Pytałam już na forum, ale co mi tam ;) Zostało mi 6 żółtek po tym: http://mojewypieki.blox.pl/2007/04/Biala-Pavlova.html Rzućcie proszę przepisami na jakieś potrawy z użyciem samych żółtek - ale raczej nie desery/ciasta.
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA
Kuchcik
2011-09-19 00:02
Kuchcik
2011-07-25 22:16