Porady - pytania i odpowiedzi

2010-10-16 14:49 autor: Kasienka1

34 062 odsłon

Reumatoidalne zapalenie stawów - jaka dieta?

Witam. Prosiłabym o podanie diety przy rzs.

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2014-02-11 01:05 autor odpowiedzi: LECHO

    Jaka jest najlepsza dieta na reumatoidalne zapalenie stawów

    Z jadłospisu koniecznie trzeba wyeliminować te pokarmy, które zaostrzają objawy, a dzięki temu można złagodzić dolegliwości na tyle, aby stopniowo zmniejszyć dawki, a z czasem nawet całkowicie odstawić leki przeciwzapalne, oczywiście każdą taką decyzję musi podjąć lekarz. W leczeniu najlepsze efekty daje dieta wegetariańska, wzbogacona w tłuste ryby z zimnych mórz.

    Ważne kwasy omega-3 w diecie na RZS

    W rybim mięsie znajduje się dużo cennego wapnia, jodu oraz dobrze przyswajalnego białka, a także są one bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 3, które chronią serce, usprawniają funkcje mózgu oraz poprawiają ruchomość stawów. Dlatego w naszym jadłospisie powinny się, więc znaleźć makrela, łosoś, śledź, sardynki, czy tuńczyk, które powinno się jeść regularnie. Kwasy omega – 3, jak również działającą przeciwzapalnie witaminę E, można znaleźć w siemieniu, oleju lnianym, oliwie z oliwek oraz w orzechach włoskich. Niezwykle wskazane są krótko gotowane, czy nawet surowe warzyw, typu: sałata, kapusta, ogórki, por, brokuły, marchew, buraki, seler, pietruszka, warzywa strączkowe i kiełki. Jeśli chodzi o owoce to powinno się spożywać borówki, żurawinę, ciemne winogrona, jagody, czarną porzeczkę oraz czerwone jabłka. Dobrze by było również pić soki owocowe, warzywne, herbatki owocowe i ziołowe. Warzywa i owoce dostarczają naszemu organizmowi mnóstwo witaminy C, która jest niezwykle ważna, ponieważ uczestniczy ona w wytwarzaniu kolagenu oraz odpowiada za kondycję stawów i ścięgien, a także równie ważnych bioflawonoidów. Substancje te usuwają z organizmu wolne rodniki, które inicjują i podtrzymują stan zapalny. Dobroczynny wpływ na stawy ma także czosnek i cebula, które zawierają cenne związki siarkowe, ograniczające wytwarzanie hormonów podtrzymujących stan zapalny. Wśród przypraw, które powinny znaleźć się w naszej diecie warto wymienić kurkumę, imbir, anyż i goździki, ponieważ działają przeciwzapalnie, zmniejszają ból, sztywność stawów, czy obrzęki. Wszystkie takie właściwości posiada na przykład herbatka imbirowa. Swój jadłospis powinniśmy wzbogacić o produkty obfitujące w kolagen, który ogranicza aktywność enzymów prozapalnych oraz ułatwia regenerację zmienionych chorobowo kości i stawów.

    Sam oceń co powinno się znaleźć w twojej diecie

    Lekarze specjalizujący się chorobami reumatycznymi twierdzą, że nie ma jakiś konkretnych produktów, które mogą zaszkodzić danej osobie lub nie. Każdy sam powinien ustalić, co w jego przypadku źle wpływa na jego stawy. Najlepiej dany produkt odstawić na około tydzień i obserwować, czy następują zmiany i dolegliwości się zmniejszają. Jeśli tak się stanie to znaczy, że ten produkt całkiem musi wyeliminować z naszej diety, ale jeśli nie to po kilku dniach możemy włączyć go ponownie do naszej diety.

    Co usunąć z diety na RZS

    Najlepiej zrezygnować z jedzenia jaj, mięsa zwłaszcza wołowiny, wędlin, gdyż zawierają one zbyt dużo konserwantów, które zaostrzają objawy reumatyzmu. Powinniśmy wystrzegać się tłustego nabiału, w tym mleka, śmietany, serów żółtych, pleśniowych, czy topionych, ponieważ produkty te zawierają kwas arachidonowy, który ułatwia wytwarzanie prostaglandyn, czyli hormonów prozapalnych. Starajmy się unikać także olei kukurydzianych, słonecznikowych oraz wszelkich margaryn roślinnych, które blokują korzystne działanie tłuszczu rybiego oraz nasilają stany zapalne. Unikajmy również potraw smażonych, cukru, kawy, czy alkoholu. Ograniczmy do minimum spożycie soli, a zamiast niej używajmy estragonu, który nadaje potrawom lekko słony smak. Wśród produktów zakazanych przy reumatoidalnym zapaleniu stawów znajdują się także pszenica, ryż, owies, kukurydza oraz niektóre warzywa, takie jak: ziemniaki, pomidory, bakłażany i papryka. Po zjedzeniu tych produktów u niektórych chorób osób pojawia się ból i sztywność stawów.

    Ocena odpowiedzi 0 8

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-05 01:44 autor odpowiedzi: smiling

    myślę że nie pic alkoholu oraz dietę nisko- kaloryczną aby nie przybywać na wadze

    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-11-20 22:44 autor odpowiedzi: Elżbieta Kasztelaniec - Mikrobiolog, Specjalista Dietetyki Medycyny Chińskiej

    Unikać produktów, które są śluzo- i wilgociotwórcze. Przede wszystkim pszenicy, mleka zwierzęcego i jego przetworów, soków kartonowych, cukru rafinowanego, alkoholu, produktów wysokoprzetworzonych, konserwowanych chemicznie. 
    Wskazania: w okresie jesienno-zimowym wszystkie posiłki powinny być przygotowane na ciepło. Na czczo proszę pić ciepła wodę przegotowaną (nawet latem), moze być z dodatkiem cytryny. W ciągu dnia napary ziołowe. Na śniadania kasza jaglana czy płatki owsiane prażone na sucho przed gotowaniem, to wszystko z aromatycznymi dodatkami, np cynamon czy świeży imbir. Wilgoć wyprowadza takze skórka z mandarynki (ekologicznej), kurkuma. Używać dużo ziół, dużó warzyw, mięso czy ryby maks. 3 razy w tygodniu na obiad. Obowiązkowo zupy jarzynowe na obiad lub na kolację. Ostatni posiłek o godz. 18.00.
    Jesłi osoba jest zmarzluchem (zimne ręce i stopy) - wykluczamy z diety cytrusy (wyjątek cytryna do wody), gdyż pochodzą z innej strefy klimatycznej i mają działanie ochładzające. Spożywamy produkty z naszej strefy klimatycznej.
    Jako wzmocnienie kuracji przydałyby się zioła, o działaniu wzmacniającym i osuszającym :-)

    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2018-03-31 14:41 autor odpowiedzi: ewaradecka

    Polecam spożywanie dużej ilości tłustych ryb lub suplementację preparatem o wysokiej zawartości Omegi 3. Do tego stosuję roślinny preparat Reumpapai. Całość na mnie bardzo dobrze działa.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2019-06-04 11:45 autor odpowiedzi: patafil

    Pokrzywa jest dobra, zwłaszcza ta młoda wiosną. Piję też sok z selera, kapusty i szpinaku. Problemy ze stawami mi minęły. W ogóle mam lepsze zdrowie i wigor. Soki robię w wyciskarce, wtedy wiem co piję.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Podobne pytania

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Choroby, Objawy, Leczenie

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Artykuły

Tematy

Poprzednie pytania